Ir al menú de navegación principal Ir al contenido principal Ir al pie de página del sitio

Enterotoxigenic Genes in strains of Staphylococcus spp., isolated from cheese made in Pamplona-Colombia

Enterotoxigenic Genes in strains of Staphylococcus spp., isolated from cheese made in Pamplona-Colombia



Abrir | Descargar

Cómo citar
Herrera A, F., & Santos B, J. (2015). Enterotoxigenic Genes in strains of Staphylococcus spp., isolated from cheese made in Pamplona-Colombia. Revista MVZ Córdoba, 20(1), 4472-4481. https://doi.org/10.21897/rmvz.77

Dimensions
PlumX
Fanny Herrera A
Jesús Santos B

Objective. To determine the incidence of coagulase-positive strains of enterotoxigenic Staphylococcus in doble crema (double cream) cheese samples produced in Pamplona. Materials and methods. Bacterial isolation was performed following the routine method for coagulase positive Staphylococcus provided by the Colombian Technical Standard 4779, by using Baird Parker medium with confirmation of typical colonies by performing the coagulase test. Detection of genes for principal enterotoxins was done by PCR. Results. The prevalence of coagulase positive Staphylococcus in cheese samples was 31%, with 27% of the samples failing to meet the requirements of the NTC 750. In 24.6% of the studied isolates, genes for enterotoxin production were detected. The presence, in the isolated strains, of genes for SEB, SEA and SED was 18.5%, 4.6% and 3.0%, respectively. Conclusions. The significant presence of enterotoxigenic genes found in the isolates obtained from samples of double cream cheese made in Pamplona, suggests an important hazard to the health of consumers.

Key words: coagulase, cheese, enterotoxins, prevalence, Staphylococcus (Source: MeSH).


Visitas del artículo 744 | Visitas PDF


Descargas

Los datos de descarga todavía no están disponibles.
  1. Haagsma J, Polinder S, Stein C, Havelaar A. Systematic review of foodborne burden of disease studies: Quality assessment of data and methodology. Int J Food Microbiol 2013; 166(1):34−47.
  2. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2013.05.029
  3. Yakoubou S, Xu D, Côté JC. Phylogeny of the Order Bacillales inferred from 3' 16S rDNA and 5' 16S-23S ITS nucleotide sequences. Nat Sci 2010; 2(9):990-997 http://dx.doi.org/10.4236/ns.2010.29121
  4. Jay J, Loessner M, Golden D. Modern Food Microbiology. Seventh Edition. New York: Springer; 2005.
  5. Pinchuk I, Beswick E, Reyes V. Review Staphylococcal Enterotoxins. Toxins 2010; 2(8):2177-2197.
  6. http://dx.doi.org/10.3390/toxins2082177
  7. Doyle M, Buchanan R. Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers. 4 th edition. Washington: ASM Press; 2013.
  8. http://dx.doi.org/10.1128/9781555818463
  9. Cretenet M, Even S, Le Loir Y. Unveiling Staphylococcus aureus enterotoxin production in dairy products: a review of recent advances to face new challenges. Dairy Sci Technol 2011; 91(2):127−150. http://dx.doi.org/10.1007/s13594-011-0014-9
  10. Scallan E, Hoekstra R, Angulo F, Tauxe R, Widdowson M, Roy S, Lones J, Griffin M. Foodborne illness acquired in the United States-Major pathogens. Emerg Infect Dis 2011; 17(1):7-15.
  11. http://dx.doi.org/10.3201/eid1701.P21101
  12. http://dx.doi.org/10.3201/eid1701.P11101
  13. López D, Rivero E, Martínez A, Alegret M. Enfermedades transmitidas por alimentos en Villa Clara. Rev Cubana Hig Epidemiol 2013;51(2):203-213.
  14. Di Pietro S, Haritchabalet K, Cantoni G, Iglesias L, Mancini S, Temperoni A, Labanchi J, Barbarossa N, Garcia M, Cofre M, Rosales S, Herrero E, Bigatti R, Orellana O, Larrieu E. Vigilancia epidemiológica de enfermedades transmitidas por alimentos en la Provincia de Río Negro, Argentina, 1993-2001. Medicina 2004; 64(2):120-124.
  15. Vanegas M, González L, Martínez A, Buitrago F. Aislamiento y caracterización de cepas de Staphylococcus enterotoxigénicos aislados de quesos en Bogotá. Rev MVZ Córdoba 2008; 13(2):1288-1293.
  16. Guerra-Sarmiento M, Palacios-González D, Maestre-Serrano R, Baena-Del Valle J, Gómez-Camargo D. Identificación de Agentes Etiológicos Aislados de Muestras Biológicas en Brote por Intoxicación Alimentaria en el Departamento de Atlántico, Colombia 2008. Rev Cienc Biomed 2013; 4(2):233-241.
  17. Santos M, Santos C, González J, López M. Brote de intoxicación alimentaría en el municipio de Honda, Tolima, Colombia, Junio de 2009. Inf Quinc Epidemiol Nac 2009; 14(21):321-327.
  18. NTC 4779. Norma Técnica Colombiana. Microbiología de alimentos y alimentos para animales. Método horizontal para el recuento de Estafilococos coagulasa positiva (Staphylococcus aureus y otras especies). Bogotá, D.C.: Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación (ICONTEC); 2007. URL Disponible en: http://tienda.icontec.org/brief/NTC4779.pdf
  19. Linage B, Rodríguez-Calleja J, Otero A, García-López M, Santos J. Characterization of coagulase-positive staphylococci isolated from tank and silo ewe milk. J Dairy Sci 2012; 95(4):1639−1644. http://dx.doi.org/10.3168/jds.2011-4734
  20. NTC 750. Norma Técnica Colombiana. Productos Lácteos. Queso. Bogotá, D.C.: Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación (ICONTEC); 2000. URL Disponible en: http://tienda.icontec.org/brief/NTC750.pdf
  21. Mendonça M, Nogueira V, Keizo Y, Tassinari O, Nero L. Foodborne pathogens and microbiological characteristics of raw milk soft cheese produced and on retail sale in Brazil. Foodborne Pathog Dis 2009; 6(2):245-249. http://dx.doi.org/10.1089/fpd.2008.0156
  22. Maldonado R, Llanca L. Estudio de la calidad del queso de mano comercializado en el municipio Girardot, estado Aragua, Venezuela. Rev Cientif FCV-LUZ 2008; 18(4):431-436.
  23. Rodríguez C, Caldas L, Ogeerally P. Calidad sanitaria en queso artesanal tipo "telita". Upata, estado Bolívar, Venezuela. Rev Soc Venezolana Microb 2009; 29(2):98-102.
  24. Can H, Çelik T. Detection of enterotoxigenic and antimicrobial resistant S. aureus in Turkish cheeses. Food Cont 2012; 24(1-2):100-103. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2011.09.009
  25. Jakobsen R, Heggeb∅ R, Sunde E, Skjervheim M. Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes in Norwegian raw milk cheese production. Food Microbiol 2011; 28(3):492-6.
  26. http://dx.doi.org/10.1016/j.fm.2010.10.017
  27. Giammanco G, Pepe A, Aleo A, D'Agostino V, Milone S, Mammina C. Microbiological quality of Pecorino Siciliano "primosale" cheese on retail sale in the street markets of Palermo, Italy. New Microbiol 2011; 34(2):179-185.
  28. Luján D, Valentín M, Molina M. Evaluación de la presencia de Staphylococcus aureus en quesos frescos artesanales en tres distritos de Lima − Perú. Respyn (en línea) 2006. (Fecha de acceso 3 de Abril de 2014); 7(2). URL disponible en: http://www.respyn.uanl.mx/vii/2/articulos/quesos_frescos-1.htm
  29. Komatsu R, Rodrigues M, Loreno W, Santos K. Ocorrência de Staphylococcus coagulase positiva em queijo minas frescal produzido em Uberlândia-MG / Occurrence of Staphylococcus coagulase positiva in fresh minas cheese produced in Uberlândia-MG. Biosci J 2010; 26(2):316-321.
  30. Gücükoğlu A, Çadirci Ö, Terzi G, Kevenk TO, Alişarli M. Determination of enterotoxigenic and methicillin resistant Staphylococcus aureus in ice cream. J Food Sci 2013; 78(5):738-741. http://dx.doi.org/10.1111/1750-3841.12093
  31. Valero-Leal K, Rivera-Salazar J, Valbuena, E, Boscán L, Valeris R, Castro G, Bri-ez W. Caracterización bioquímica y producción de enterotoxinas de cepas de Staphylococcus aureus aisladas de leche cruda y queso fresco artesanal en fincas del estado Zulia. Rev Cientif FCV-LUZ 2012; 22(4):303-314.
  32. Ahanotu E, Alvelo-Ceron D, Ravita T, Gaunt E. Staphylococcal Enterotoxin B as a Biological Weapon: Recognition, Management, and Surveillance of Staphylococcal Enterotoxin. Appl Biosaf 2006; 11(3):120-126. http://dx.doi.org/10.1177/153567600601100303
  33. Kérouanton A, Hennekinne J, Letertre C, Petit L, Chesneau O, Brisabois A, De Buyser ML. Characterization of Staphylococcus aureus strains associated with food poisoning outbreaks in France. Int J Food Microbiol 2007; 115(3):369-375.
  34. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2006.10.050
  35. Le Marc, Valík l, Medvedová A. Modelling the effect of the starter culture on the growth of Staphylococcus aureus in milk. Int J Food Microbiol 2009; 129(3):306−311.
  36. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2008.12.015
  37. Daza A, Herrera F, Naranjo A. Condiciones higiénico-sanitarias aplicadas en la elaboración de queso doble crema manufacturado en tres empresas de la provincia de Pamplona-Colombia. Bistua 2013; 11(2):61-73
  38. Cabrera C, Gómez R, Zú-iga A. La resistencia de bacterias a antibióticos, antisépticos y desinfectantes; una manifestación de los mecanismos de supervivencia y adaptación. Colomb Med 2007;38(2):149-158.

Sistema OJS 3.4.0.3 - Metabiblioteca |