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Productive performance of naked neck chickens that were fed leaf meal shrubs

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Cómo citar
Herrera G, S. M., & Díaz C A. (2016). Productive performance of naked neck chickens that were fed leaf meal shrubs. Revista MVZ Córdoba, 21(1), 5145-5153. https://doi.org/10.21897/rmvz.25

Dimensions
PlumX
Santos M Herrera G
Aslam Díaz C

ABSTRACT

Objective. To compare the productive performance of naked neck chickens (phases of initiation, growth and final) that were fed meals Gliricidia sepium, Cajanus cajan and Morus alba leaves. Materials and methods. 192 chickens, 1-84 days of age were distributed in a randomized block design with three experimental groups (5% of shrub in the diet), 48 animals/ group, eight replicates/ treatment, six animals/ reply and three animals/ sex in each replicate were used. The control group consumed diet based on corn and soybeans. They were reared on floor. Weighed every seven days. Weight gain, voluntary intake, conversion, balance and efficiency of feed utilization were calculated. Results. The highest total feed intake and average daily gain in rearing were 37.43g 9509.96 g respectively for M. alba (p<0.05), which also presented the best efficiency of energy and protein. Meanwhile, G. sepium showed the lowest values. Conclusions. It is possible to replace 5% of corn and soy in the diet of naked neck chickens, with the inclusion of leaf meal M. alba and get a favorable productive behavior.

RESUMEN

Objetivo. Comparar el comportamiento productivo de pollos cuello desnudo (fases de inicio, crecimiento y final) que se alimentaron con harinas de hojas de Gliricidia sepium, Cajanus cajan y Morus alba. Materiales y métodos. Se utilizaron 192 pollos, de 1-84 días de edad que se distribuyeron en un diseño de bloques al azar, con tres grupos experimentales (5% de arbustivas en la ración), 48 animales/ grupo, ocho réplicas/ tratamiento, seis animales/ réplica y tres animales/ sexo, en cada réplica. El grupo control consumió dieta a base de maíz y soya. Se criaron en piso. Se pesaron cada siete días. Se calcularon la ganancia de peso, el consumo voluntario, la conversión, el balance y la eficiencia en la utilización de alimentos. Resultados. El mayor consumo total de alimento y la ganancia promedio diaria en la crianza fueron de 9509.96 g y 37.43g, respectivamente, para M. alba (p<0.05), donde también se presentó la mejor eficiencia en el uso de la energía y la proteína. Mientras, la G. sepium presentó los valores más bajos. Conclusiones. Es posible sustituir el 5% de maíz y soya, en la dieta de pollos cuello desnudo, con la inclusión de harina de hojas de M. alba y obtener un favorable comportamiento productivo.

 


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