Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Technological and socioeconomic diagnosis of passion fruit and guava crops in Ariari, Meta

Diagnóstico tecnológico y socioeconómico de los cultivos de maracuyá y guayaba en el Ariari, Meta.



How to Cite
Romero-Ramirez, A. C., Salazar-Cerón, M. A., & Orduz-Rodriguez, J. O. (2019). Technological and socioeconomic diagnosis of passion fruit and guava crops in Ariari, Meta. Sour Topics, 24(1), 42-52. https://doi.org/10.21897/rta.v24i1.1778

Dimensions
PlumX
Ana Cecilia Romero-Ramirez
Maira Alejandra Salazar-Cerón
Javier Orlando Orduz-Rodriguez

Fruit growing is the main agricultural activity of the Ariari region in the department of Meta. The cultivations of guava (Psidium guajava L.) and passion fruit (Passiflora edulis Sims) were established in the 1990s and currently about 2000 hectares of each crop are sown. In order to know the main phytosanitary problems and their management practices, a study was conducted with a survey of 40 guava producers and 43 maracuya producers in the Meta municipalities (Granada, Lejanías and Villavicencio). The information collected was socialized with the communities and the results were validated in-group workshops. The producers do not have support for technical assistance or agricultural extension services. We do not have the same technical means for the control of pests and diseases, neither the products nor the dose for their control; In addition to using products not recommended for these products or for phytosanitary problems. These management methods are higher than production costs and fruits. The implementation of the training of the producers and the evaluation of the biological control of the plagues and the practices of clean agriculture and the accompaniment of the programs of extension specialized in fruitculture is required


Article visits 1440 | PDF visits


Downloads

Download data is not yet available.
  1. AGRONET, Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. 2017. Área cosechada y producción nacional del cultivo de Guayabo. http://www.agronet.gov.co/estadistica/Paginas/Precios.aspx [07-01-2018].
  2. Amaya, R. 2009. “El cultivo del maracuyá” Passiflora edulis form. Flavicarpa. Gerencia Regional Agraria La Libertad, Trujillo-Perú, p30.
  3. Banco Mundial. 2008. Informe sobre el Desarrollo Mundial 2008: Agricultura para el desarrollo. Mayol Ediciones S.A., Bogotá, Colombia, p303.
  4. Betancurt, E., García, E., Giraldo, M., Quejada, O., Rodríguez, H. y Arroyave, I. 2014. Manual técnico del cultivo de maracuyá bajo buenas prácticas agrícolas. Servicio Nacional de Aprendizaje (SENA). Medellín-Colombia.
  5. Brechelt, A. 2004. El manejo ecológico de plagas y enfermedades. Red de Acción en Plaguicidas y sus Alternativas para América Latina (RAP-AL). Fundación Agricultura y Medio Ambiente (FAMA). RD. República Dominicana. p36.
  6. Cadena Productiva Frutícola. 2006. Manual técnico del cultivo de maracuyá (Passiflora edulis L.). Neiva: Secretaría técnica.
  7. CENTA. Centro Nacional De Tecnología Agropecuaria Y Forestal “Enrique Álvarez Córdova”. 2010a.Guía técnica del cultivo de la guayaba. Programa MAG-CENTA-FRUTALES. El Salvador, p32.
  8. CENTA. Centro Nacional De Tecnología Agropecuaria Y Forestal “Enrique Álvarez Córdova”. 2010b. Guía técnica del cultivo de la Maracuyá. Programa MAG-CENTA-FRUTALES. El Salvador, p36.
  9. CIAT. Centro Integral de Agricultura Tropical. Productividad agrícola de Colombia: retos y temas pendientes 2012.http://dapa.ciat.cgiar.org/productividad-agricola-de-colombia-retos-y-temas-pendientes/ [23-08-2016].
  10. CIAT. Centro Integral de Agricultura Tropical. 2012. Cultivo de maracuyá (assiflora edulis f. flavicarpa) establecido con buenas prácticas agrícolas (BPA) en el Centro Internacional de Agricultura Tropical, CIAT. Cali, Colombia, p57.
  11. DANE-CNA. 2016. 3er Censo Nacional Agropecuario: Hay campo para todos. Tomo 2: resultados. GIT Área de Comunicación DANE. Bogotá D. C., Colombia, p1036.
  12. De Rotterdam, C. 2004. Convenio de Rotterdam sobre el procedimiento de consentimiento fundamentado previo aplicable a ciertos plaguicidas y productos químicos peligrosos objeto de comercio internacional. Programa de las Naciones Unidas para el Medio Ambiente y Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. Rotterdam, Holanda.
  13. El-argawy, E. 2016. Characterization and control of Pestalotiopsisspp. the causal fungus of guava scabby canker in el-beheiragovernorate, Egypt. International Journal of Phytopathology, 4(3): 121-136.
  14. Escudero, N., Ferreira, S., López, F., Naranjo, M., Marin, A., Thornton, C., Lopez, L. 2016. Chitosan enhances parasitism of Meloidogyne javanica eggs by the nematopagous fungus Pochonia chlamydosporia. Fungal biology, 120: 572-585.
  15. FAO. Food and Agriculture Organization of the United Nations 2002.Perspectivas para el medio ambiente Agricultura y medio ambiente. Agricultura mundial: hacia los años 2015/2030Informe resumido, p 75-81.
  16. Gómez, E. y Rebolledo, N. 2006. Modulo del cultivo de Guayaba. Corpoica, p35.
  17. ICA. Instituto Colombiano Agropecuario. 2011. El cultivo de Maracuyá (assiflora edulis) en temporada invernal. Produmedios, Bogotá D. C. Colombia, p35.
  18. ICA. Instituto Colombiano Agropecuario. 2012. Manejo fitosanitario del cultivo de guayaba (Psidium guajava, L.). Medidas para la temporada invernal.Produmedios, Bogotá D. C. Colombia, 28.
  19. ICA. Instituto Colombiano Agropecuario. 2016. Estadísticas de comercialización de plaguicidas químicos de uso agrícola 2015. Boletín técnico. Produmedios, Bogotá D. C. Colombia, p127.
  20. ICA Instituto Colombiano Agropecuario y CORPOICA Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria. 2006. Manejo Fitosanitario del cultivo de la Guayaba (Psidium guajava L.) en Santander. Imprenta Nacional de Colombia. Colombia, p 40.
  21. Izquierdo, J. y Rodríguez Fazzone, M. 2016. Buenas Prácticas Agrícolas: en busca de sostenibilidad, competitividad y seguridad alimentaria. Grupo de Agricultura Oficina Regional de la FAO para América Latina y el Caribe. Santiago, Chile. p66.
  22. Kaur, T., asrotia, S., hri, P. y Manhas, R. K. 2016. Evaluation of in vitro and in vivo nematicidal potential of a multifunctional streptomycete, Streptomyces hydrogenans strain DH16 against Meloidogyne incognita. Microbiological research, 192: 247-252.
  23. Orduz, J. y Rangel, J. 2002.Frutales tropicales potenciales para el piedemonte llanero. Manual de asistencia técnica No.8. Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (CORPOICA). Villavicencio, Colombia, p133
  24. Pérez, R., Mitchell, S. y Vargas, R. 2008. Psidium guajava: A review of its traditional uses, phytochemistry and pharmacology. Journal of Ethnopharmacology, 117: 1–27.
  25. Perfetti, J., Hernández, A., Leibovich, J., y Balcázar, A. 2013.Políticas para el desarrollo de la agricultura en Colombia. SAC y Fedesarrollo. Bogotá, D.C., p248.
  26. Pingali, P. 2007.Agricultural Growth and Economic Development: a view through the globalization lens. Agricultural Economists 37:1-12.
  27. Prakash, O. y Pandey, 2007. Current scenario of guava diseases in India and their integrated management. Acta Horticulturae 735: 495-505.
  28. Salazar, D., Melgarejo, P., Martinez, R., Martinez, J., Hernandez, F. y Burguesa,M. 2006. Phenological states of the guava tree (Psidium guajava L.). cientia Horticulturae, 108: 157-161.
  29. Zhang, S., Gan, Y. y Xu, B. 2015.Biocontrol potential of native species of Trichoderma longibrachiatum against Meloidogyne incognita. Applied Soil Ecology, 94: 21-29.
  30. Zibadi, S. and Watson, R. 2004. Passion fruit (assiflora dulis). Evidence-Based Integrative Medicine, 1(3), 183-187. Springer

Sistema OJS 3.4.0.3 - Metabiblioteca |