Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Effect of fertilization and size of the corm on the multiplication of bananito seed (Musa AA)

Efecto de fertilización y peso del cormo sobre la multiplicación de semilla de bananito (Musa AA)



How to Cite
Patiño-Martínez, A. A., Rodriguez-Yzquierdo, G. A., Miranda-Salas, T. C., & Lemus-Lemus, L. M. (2019). Effect of fertilization and size of the corm on the multiplication of bananito seed (Musa AA). Sour Topics, 24(2), 139-146. https://doi.org/10.21897/rta.v24i2.1857

Dimensions
PlumX
Andrés Alfonso Patiño-Martínez
Luz Marina Lemus-Lemus

Baby Banana is preferred in national and international scenarios; however, availability and access to quality seed is limited. One mechanism to increase clonal supply is through plant material multiplication in thermal chambers. Ten treatments were selected as a result of two-factor combination (fertilization and corm weight); T1: with fertilization, corm 50-100 g; T2: with fertilization, corm 100-200 g; T3: with fertilization, corm 200-300 g; T4: with fertilization, corm 300-700 g; T5: with fertilization, corm 700-1,000 g; T6: without fertilization, corm 50-100g; T7: without fertilization, corm 100-200g; T8: without fertilization, corm 200-300g; T9: without fertilization, corm 300-700g and T10: without fertilization, corm 700-1,000 g. Hill height, pseudo stem thickness and leaf number variables were evaluated. After 6 weeks, it was found that main effect was produced by corm weight, ≥300g corms resulted in higher values for each variable, 300 to 700 g corms were the best for propagation. Fertilization only affected leaf number. The results provide important criteria to implement a plant material multiplication process either for self-providing or business.


Article visits 713 | PDF visits


Downloads

Download data is not yet available.
  1. Álvarez, E. Ceballos, G. Gañán, L. Rodríguez, D. González S. y Pantoja A. 2013. Producción de material de ‘siembra’ limpio en el manejo de las enfermedades limitantes del plátano. Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT), Publicación CIAT No. 384, 16 p.
  2. Amórtegui, I. 2002. El cultivo de bocadillo. Módulo educativo para el desarrollo tecnológico de la comunidad rural. 21 p. http://bibliotecadigital.agronet.gov.co/bitstream/11348/4056/2/El%20cultivo%20del%20bocadillo.pdf
  3. Arias, P., Dankers, C., Liu, P. y Pilkauskas, P. 2004. Capítulo 2: Países exportadores de banano. En: La economía mundial del banano 1985-2002.http://www.fao.org/3/y5102s/y5102s05.htm#bm05
  4. Becerra, J., Rodríguez, G., Alzate, S., Miranda, T., Tabaduiza, L y Cañar, D. 2019. Manual técnico para la producción de semilla de plátano Hartón llanero en los Llanos Orientales. Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (AGROSAVIA). 70 p.
  5. Blomme, G., Swennen, R., Tenkouano, A., Turyagyenda, F., Soka, G. y Ortiz, R. 2008a. Comparative study of shoot and root development in micropropagated and sucker derived banana and plantain (Musa spp.) plants. Proceedings of the 1st International e-Conference on Agricultural BioSciences 2008 Vol (1): 20-21. http://www.e-conference.elewa.org/agriculture/IeCAB-2008-Abstracts-Volume1/IeCAB08-134=Micropropagated&sucker-derived-banana.pdf
  6. Blomme, G., Turyagyenda, L. F., Soka, G., y Swennen, R. 2008b. Changes in leaf lamina shape and size during banana shoot development. Journal of Applied Biosciences (J. Appl. Biosci.) ISSN 1997 - 5902 Vol 8(1): 280 - 287. Published August 2008. http://www.m.elewa.org/JABS/2008/8%281%29/Abstract7-Blomme.html
  7. Castro, M. 2001. Efectos de tratamientos postcosecha en la actividad enzimática de la clorofilasa del banano bocadillo (Musa Accuminata). Tesis de maestría. Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá.
  8. Cayón, D. 2004. Ecofisiología y productividad del plátano (Musa AAB Simmonds). En: Memorias de la XVI Reunión Internacional ACORBA T 2004, Oaxaca, México. 172 - 183 pp.
  9. Centro Nacional de Investigaciones en Café Cenicafé. 1997. Avances técnicos Cenicafé 239. Observaciones sobre el comportamiento agronómico de algunas musáceas en la zona cafetera. 8 p.
  10. Coto, J. 2009. Guía para la multiplicación rápida de cormos de plátano y banano. FHIA Fundación Hondureña de Investigación Agrícola. La Lima, Cortés, Honduras. 14 p.
  11. Galán, V. y Robinson, J. 2013. Fisiología, clima y producción del banano. En: Memoria de la XX Reunión Internacional ACORBAT 2013, Fortaleza, Brasil. 43- 57 pp.
  12. Instituto Agropecuario Colombiano ICA. 2017. Lista de Viveros Actualizada.
  13. Lassois, L., Lepoivre, R. Swennen, I. van den Houwe y Panis, B. 2013. Thermotherapy, chemotherapy, and meristem culture in banana. In: M. Lambardi et al., editors, Protocols for micropropagation of selected economically-important horticultural plants, methods in molecular biology. Springer Science+Business Media, New York, USA. p. 419-433. https://doi.org/10.1007/978-1-62703-074-8_32
  14. León, L. y Mejia, L. F. 2001. Determinación del tiempo de crecimiento para cosecha y comportamiento fisiológico poscosecha del banano variedad “Gross Michael”. Trabajo Final presentado como requisito parcial para optar al título de: Especialista en Ciencia y Tecnología de Alimentos. Universidad Nacional de Colombia Sede Manizales. http://www.bdigital.unal.edu.co/1010/1/libardoleonagaton.2002.pdf
  15. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural MADR, Departamento Nacional Administrativo de Estadística DANE y Secretarias de agricultura. 2017. Base agrícola EVA 2007-2017. http://www.agronet.gov.co/Lists/Boletin/attachments/1322/Base%20Agrícola%20EVA%202007-2017%20(P)_07_11_2017.xlsb
  16. Martínez, C., Cayon, G. y Ligarreto, G. 2015. Physiological attributes of banana and plantain cultivars of the Colombian Musaceae Collection. Agronomía Colombiana, Volumen 33 (1), p. 29-35. ISSN electrónico 2357-3732. http://dx.doi.org/10.15446/agron.colomb.v33n1.45935.
  17. Plataforma Siembra. 2015. Demandas de la cadena productiva de banano en Colombia.
  18. Rajan, S., y Markose B. L. 2007. La propagación de cultivos hortícolas, Ciencia Horticultura Serie - 6, Nueva Agencia Publishing India, pp 7 y 8. https://books.google.com.co/books?id=19zgbxwYhYC&printsec=frontcover&dq=isbn:8189422480&hl=es&sa=X&ved=0ahUKEwiklsyL06zpAhWJXM0KHSKGBooQ6AEIJzAA#v=onepage&q&f=false
  19. Rodríguez, G., Becerra, J. J., Betancourt, M., Miranda, T. C., Alzate, S. V., Pisco, Y. C. y Sandoval, H. A. 2018. Modelo productivo para la producción de plátano en los Llanos Orientales. 210 p. ISBN E-book: 978-958-740-267-4. https://repository.agrosavia.co/handle/20.500.12324/35058
  20. Rodríguez, G., Betancourt, M., Becerra, J. J. Miranda, T. C. y Alzate, S. V. 2019. Modelo productivo tecnologías eficientes para la producción de semilla de plátano en los Llanos Orientales. 81 p. ISBN E-book: 978-958-740-271-1. https://repository.agrosavia.co/handle/20.500.12324/35061
  21. Soto, M. 2008. Bananos: Técnicas de producción, poscosecha y comercialización. San José de Costa Rica: Litografía e imprenta LIL. 1090 p.. ISBN: 9977-47-154-1

Sistema OJS 3.4.0.3 - Metabiblioteca |