Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

The Plantain chain (Musa AAB) in Caldas: consolidated governance processes

La cadena de plátano (Musa AAB) en Caldas: procesos consolidados de gobernanza



How to Cite
Ospina Parra, C. E., Cardona, W. A., Bautista Montealegre, L. G. ., & Machuca Henao, Y. M. . (2023). The Plantain chain (Musa AAB) in Caldas: consolidated governance processes. Sour Topics, 28(1), 23-36. https://doi.org/10.21897/rta.v27i2.3138

Dimensions
PlumX
Carlos Eduardo Ospina Parra
William Andrés Cardona
Luis Gabriel Bautista Montealegre
Yuly Marcela Machuca Henao

Plantain cultivation is of great importance for the country´s food security and sovereignty. In Colombia, about 87 % of the established area is associated crop and 13 % as monoculture; It is one of the subsectors that generates the highest income and employment, in 2022 960,000 direct and indirect jobs were reported. In the Caldas department, plantain is cultivated in all municipalities, its value chain, its main actors, flows, synergies, and governance spaces around this productive system were analyzed. For this purpose, a mapping of local actors was used with a Social Network Analysis, a description of the de facto banana value chain and it was analyzed under the Governance Analytical Framework. There is evidence of a productive system with well differentiated areas in terms of technological development, integration of chain links, articulation of institutions, organizational processes, access to national and international markets, and agro-industrial transformation processes. The articulation and cooperation between inter-institutional actors have been critical for development of collective actions to optimize resources, time, processes, and maximize the generated impact. The Caldas roundtables competitiveness emerge and position themselves as a consolidated space for territorial governance, which in turn catalyzes articulation dynamics and institutional interventions to enhance the resources of value chains and territories.


Article visits 438 | PDF visits


Downloads

Download data is not yet available.
  1. Alcaldía de Manizales 2015. Agenda de Competitiva de Manizales. Secretaría de TIC y Competitividad. Documento en internet. Disponible en: https://manizales.gov.co/RecursosAlcaldia/201507021501372940.pdf
  2. Barrera, S.A., Vargas, T.N., Moreno, L.N. y Barrera, S.A. 2020. Análisis descriptivo de la cadena productiva del plátano en Casanare. Clío América. 14(27): 390-400. http://dx.doi.org/10.21676/23897848.3675
  3. Cámara de Comercio de Manizales. 2018 Indicadores Cadenas productivas Manizales. Documento internet disponible en: https://estudios.ccmpc.org.co/wp-content/uploads/2018/11/IndicadoresCadenasMzales.pdf
  4. Carvajal-García, M., Zuluaga-Arango, P., Ocampo-López, O. y Duque-Gómez, D. 2019. Las exportaciones de plátano como una estrategia de desarrollo rural en Colombia. Apuntes del CENES. 38(68): 113 - 148. https://doi.org/10.19053/01203053.v38.n68.2019.8383
  5. Chiroque, H. y Mutuberría, V. 2009. Procesos de construcción de otras alternativas: Desarrollo y planteamiento de la Economía Social Comunitaria en América Latina. CIRIEC-España, Revista de Economía Pública, Social y Cooperativa, 66, 147-163. https://www.redalyc.org/pdf/174/17413043007.pdf
  6. Dong, L. 2020. Towards resilient agriculture value chains: Challenges and opportunities. Production and Operations Management. 1-18. https://doi.org/10.1111/poms.13308
  7. Flórez Martínez, D. H. 2017. Diseño de un modelo de articulación entre la cadena productiva hortofrutícola colombiana y la cadena logística de frio. Temas Agrarios, 23(1), 2017. https://doi.org/10.21897/rta.v23i1.1147
  8. García Saltos, M. B., Juca Maldonado, F. y Juca Maldonado, O. M. 2016. Estudio de los eslabones de la cadena de valor del banano en la provincia de El Oro. Universidad y Sociedad, 8 (3): 51- 57
  9. Gaudin, Y. y Padilla-Pérez, R. 2020. Los intermediarios en cadenas de valor agropecuarias: un análisis de la apropiación y generación de valor agregado, serie Estudios y Perspectivas-Sede Subregional de la CEPAL en México, N° 186 (LC/TS.2020/77; LC/MEX/TS.2020/15), Ciudad de México, Comisión Económica para América Latina y el Caribe (CEPAL).
  10. German, L. Bonanno, A., Foster, L. y Cotula, L. 2020. Inclusive business in agriculture: Evidence from the evolution of agricultural value chains, World Development, 134. https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2020.105018
  11. Hufty, M. 2007. La gouvernance estelle un concept opérationnel?, Fédéralisme Régionalisme Numéro 2 - Société civile, globalisation, gouvernance : aux origines d’un nouvel ordre politique? 7. https://popups.uliege.be/1374-3864/index.php?id=635.
  12. Hufty, M. 2010. Gobernanza en salud pública: hacia un marco analítico. Revista de Salud Pública, 12 (1s), 39–61. https://doi.org/10.1590/S0124-00642010000700004
  13. IGAC – Instituto Geográfico Agustín Codazzi. 2004. Estudio general de suelos: Departamento de Caldas, 2ª edición. Subdirección de Agrología.
  14. La Gra, J., Kitinoja, L. y Alpízar, K. 2016. Metodología de evaluación de cadenas agroalimentarias para la identificación de problemas y proyectos: un primer paso para la disminución de pérdidas de alimentos. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA). San José, C.R. IICA. http://repiica.iica.int/docs/B4231e/B4231e.pdf
  15. Lee, J., Gereffi, G. y J. Beauvais. 2012. Global value chains and agrifood standards: challenges and possibilities for smallholders in developing countries. PNAS Journal. 109 (31): 12326-12331. https://doi.org/10.1073/pnas.0913714108.
  16. Machado, A. 2002. De la Estructura Agraria Al Sistema Agroindustrial. Bogotá: Universidad Nacional de Colombia.
  17. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural [MADR]. 2010. Acuerdo de competitividad cadena productiva de plátano.
  18. Consejo Nacional de la Cadena de Plátano - CNCP. https://sioc.minagricultura.gov.co/Platano/Normatividad/D.C.%202010%20Diciembre%20-%20Acuerdo%20de%20competitividad.pdf
  19. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural [MADR]. 2014. Caracterización de la cadena productiva de plátano en Colombia [Documento de trabajo N.° 10]. http://repiica.iica.int/docs/B0040E/B0040E.PDF
  20. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural [MADR]. 2022. Cadena de plátano: Dirección de Cadenas Agrícolas y Forestales. https://sioc.minagricultura.gov.co/Pages/SIOC.aspx
  21. Miranda, D. 2002. “El Enfoque de Cadenas Productivas Aplicado a la Fruticultura en Colombia”. Memorias del IV Seminario Nacional Frutales de Clima Frío Moderado. Medellin: Universidad Pontificia Bolivariana. https://repository.agrosavia.co/handle/20.500.12324/17684
  22. Padilla-Pérez, R. 2017. Política industrial rural y fortalecimiento de cadenas de valor, Libros de la CEPAL, N° 145 (LC/PUB.2017/11-P), Santiago, Chile, Comisión Económica para América Latina y el Caribe (CEPAL)/Fondo Internacional de Desarrollo Agrícola (FIDA).
  23. Padilla-Pérez, R. y N. Padilla-Pérez, R. 2016. Manual para el fortalecimiento de cadenas de valor. CEPAL, FIDA. 114 p.
  24. Peña, Y., Nieto-Alemán, P.A. y Díaz-Rodríguez, F. 2008. Cadenas de valor: un enfoque para las agrocadenas. Equidad y Desarrollo, (9), 77-85. https://doi.org/10.19052/ed.279
  25. Pereira, L. 2016. Sistematización etnográfica. Una propuesta para la evaluación de experiencias de desarrollo comunitario. Universidad Nacional Experimental Rafael María Baralt. https://cepalforja.org/sistem/bvirtual/wp-content/uploads/2017/05/LIBRO-Sistematizacin-Etnografica-Lewis-Pereira.pdf
  26. Ramírez, M., Clarke, I. y Klerkx, L. 2018. Anallysing intermediary organisations and their influence on upgrading in emerging agricultural clusters”, Economy and Space, vol. 50, N° 6.
  27. Rodríguez-Yzquierdo, G. A., Becerra-Campiño, J. J., Miranda-Salas, T. C., Alzate-Henao, S. V. y Sandoval-Contreras, H. A. 2019. Caracterización de tipologías de productores de plátano (Musa AAB) en los Llanos Orientales de Colombia. Temas Agrarios 24(2), 2019. https://doi.org/10.21897/rta.v24i2.2001.
  28. Russo, I., Confente, I. y Omar. A. 2013. Understanding the value drivers for intermediaries: an exploratory study in the heating industry. Contemporary Management Research 9 (1): 67-72. https://doi.org/10.7903/cmr.11063.
  29. SICEX Promoting Global Trade 2020. Magazine Comercio Internacional, La Industria de los Aguacates Una Oportunidad de Negocio. ISSN: 2215–9665. Agosto 2020. https://sicex.com/wp-content/uploads/2020/11/Declaraciones-Agosto-2020-Aguacates.pdf
  30. Similoluwa, A. 2017. Plantain (Musa acuminata) value chain analysis in Ondo State, Nigeria. Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development, 17(3): 25-35.
  31. Tobasura, I. y Ospina Parra, C.E. 2010. “El proceso de gobernanza de la cadena de la mora. Un estudio de caso en el departamento de Caldas (Colombia)”. En Memorias del 116th EAAE Seminar “Spatial Dynamics in Agrifood Systems: Implications for Sustainability and Consumer”. Parma (Italy). Octubre 27 al 30 de 2010. http://ageconsearch.umn.edu/bitstream/95236/2/158%20completo.pdf
  32. Tobasura, I. y Ospina, C. 2013. Cadena de la mora en Caldas, Colombia: Beneficios E Impactos. Eutopía. Revista de Desarrollo Económico Territorial, n.º 2 (noviembre), 81-100. En https://doi.org/10.17141/eutopia.2.2010.1030.
  33. Trejos, J., Arias, J., Segura, O. y Vargas, E. 2004. Más que alimentos en la mesa: la real contribución de la agricultura a la economía. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura IICA. San José, C.R. 116 p. https://repositorio.iica.int/bitstream/handle/11324/6432/BVE18019633e.pdf?sequence=1
  34. Trienekens, J. 2011. Agricultural value chains in developing countries, a framework for analysis. International Food and Agribusiness Management Review. 14 (2): 51 - 83.
  35. UNCTAD. 2016. Las cadenas de valor de los productos básicos agrícolas: los efectos de la concentración del mercado para los agricultores y los países productores – El caso del cacao. Junta de Comercio y Desarrollo de las Naciones Unidas. 63er período de sesiones. Ginebra, 5 a 9 de diciembre.

Sistema OJS 3.4.0.3 - Metabiblioteca |