Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Combined effect of burned rice husks with controlled release fertilizer on the development of seedlings of Coffea arabica L. Variety "Isla 6_14".

Efecto combinado de cascarilla de arroz carbonizada con fertilizante de liberación controlada en el desarrollo de posturas de Coffea arábica L. Variedad"Isla 6_14"



How to Cite
Valdés Zayas, D. ., Rodríguez González, L. ., Ortiz Arboláez, A. ., Carrera Sotero, O. L. ., Pomares Ortega, U. C. ., & Hernández Quesada, M. C. . (2023). Combined effect of burned rice husks with controlled release fertilizer on the development of seedlings of Coffea arabica L. Variety "Isla 6_14". Sour Topics, 28(1), 82-94. https://doi.org/10.21897/rta.v28i1.3347

Dimensions
PlumX
Delvis Valdés Zayas
Lismary Rodríguez González
Amaray Ortiz Arboláez
Oscar Lorenzo Carrera Sotero
Ursula Cristina Pomares Ortega
Mercedes Cecilia Hernández Quesada

The Jibacoa region is a rice producing region generating high amounts of husk, used as an alternative for fertilizer. The convenience of tube technology for seedling production using rice husk combined with soil, as a substrate, is an option to produce coffee seedlings in the region. The experiment was carried out in the nursery of the Jibacoa Agroforestry Experimental Station, Villa Clara province, Cuba, located at 22°.01'N and 79°.58'W, in the period between November 2019 and June 2020. The effect of different proportions of burned rice husks (BRH)., soil and different Multicote® doses on the development of coffee seedlings established in tubes as containers was evaluated. A factorial completely randomized experimental design was used with 26 treatments. Seven months after the establishment, the variables height, stem diameter, number of paired leaves, leaf area and total dry mass were evaluated in 20 plants per treatment: The treatment consisting of 25% BRH + 75% soil + 3 g of Multicote® reported the highest mean values of height, stem diameter and number of leaves of seedlings of Coffea arabica L Var."Island 6_14.


Article visits 236 | PDF visits


Downloads

Download data is not yet available.
  1. Balzarini, M.G., Gonzalez L., Tablada M., Casanoves F., Di Rienzo J.A. y Robledo C.W. 2008. Infostat. Manual del Usuario, Editorial Brujas, Córdoba, Argentina, 336 pp.
  2. Barbosa, P.O., De Rezende, A.L., Avila, R.G. y Nascimento, C. 2018. Crecimiento de mudas de cafeeiro em tubetes com fertilizante de liberação lenta. Revista Agrogeoambiental, Pouso Alegre, 10(1): 105-115.
  3. Blandón, J. 2008. Producción de almácigos de café en tubetes en tres sustratos y tres tipos de fertilización. En: Proyecto Especial del Programa de Ingeniero Agrónomo. Zamorano, Honduras. 20 pp.
  4. Calderón, F. 2001. Que son los cultivos hidropónicos y el porqué de la hidroponía. Pp. 1 -20. En: Memorias, primer curso de hidroponía para la floricultura. Mayo 31 - junio 2, Bogotá.
  5. Cochran, W. y Cox, G. 1990. Diseños experimentales. México Editorial Trellas.132,135
  6. Díaz, A., López, Y., Suarez, C. y Díaz, L. 2021. Efecto del FitoMas-E y dos proporciones de materia. Orgánica sobre el cre- cimiento de plántulas de cafeto en vivero Rev. Centro Agrícola, 48(1): 14-22.
  7. Díaz, W., Caro, P., Bustamante, C., Sánchez, C., Rodríguez, M.I., Vázquez, E., Grave de Peralta, G., Ramajo, J., Ramos, R., Navarro, D., Fernández, I., Martínez, F., Rodríguez, Y., Arañó, L., Yero, A. y N. Morán. 2013. Instructivo Técnico Café Arábico (Coffea arábica Lin.). Instituto de Investigaciones Agro-Forestales. Ministerio de la Agricultura. Dirección de Café y Cacao del Grupo Empresarial de Agricultura de Montaña. Estación Experimental Agro-Forestal Tercer Frente, Santiago de Cuba. 137.
  8. FIRA. 2020. Panorama Agroalimentario. Dirección de Investigación y Evaluación de la economía sectorial, Café. 22 p., https://www.inforural.com.mx/wp-content/uploads/2020/03/Panorama-Agro-alimentario-Caf%C3%A9-2019.pdf
  9. Gómez, S. 2019. La economía del café: ¿Quién se está quedando el dinero? 9p, https://quecafe.info/la-economia-del-cafe- quien-se-esta-quedando-el-dinero/
  10. Haifa Group. 2014.Multicote® Agri. Manual de Fertilizantes de liberación controlada para la agricultura. Haifa Chemicals Ltd.---28pp,
  11. Hernández, A., Pérez J.M, Bosch, D. y Castro, N. 2015. Clasificación de los Suelos de Cuba. Instituto de Ciencias agrícola e Instituto de Suelos. Ministerio de la Agricultura. Ciudad Habana. CUBA, 93 pp.
  12. Legra, E. 2021. Actualización del programa de desarrollo cafetalero cubano. Manuscrito febrero 2021. ---23p
  13. Martín, N. J. 2012.Tabla de interpretación de análisis de suelo, Universidad Agraria de La Habana, Facultad de Agronomía, Departamento de Producción Vegetal, 20 Pp.,
  14. Meneghelli, L. A. M., Lo Monaco, P. A. V., Krause, M. R., Guisolfi, L. P., Almei- da, K. M., Valle, J. M. y Vieira, G. H. S. 2018. Utilization of agricultural residues as alternative substrates in the production of Conilon coffee seedlings. Journal of Experimental Agriculture International, 21(4): 1-6. https://doi.org/10.9734/ JEAI/2018/39797
  15. Moraes, S. 2007. Estudo de doses do adubo de liberação lenta “Osmocote” em mudas de cafeeiro (Coffea arabica L.) produzidas em tubetes. Departamento de Agricultura, Universida de Federal de Lavras, Lavras, MG. 4pp.
  16. Norma cubana ISO 10390. 1999. Calidad del suelo. Determinación del pH. Comité Técnico de Normalización No 3, 11 Pp.
  17. Rivera, R., Fernández, F., Hernández, A., Triana, J. R. y Fernández, K. 2003. EL manejo efectivo de la simbiosis micorrizica, una vía hacia la agricultura sostenible estudio de caso: El Caribe: Ciudad de La Habana, 160pp.
  18. Rodríguez, G. 2013. Valorización del residuo obtenido de la quema de la cáscara de arroz. Proyecto FPTA-285 Valorización del residuo obtenido de la quema de la cáscara de arroz, INIA. Ecuador, 68pp.
  19. Sánchez, C., Martínez, F., Moran, N., Yanexy, C., Zamora, I., Vicet, E. y Ortiz, N. 2018. Influencia de tres tipos de tubetes y diferentes momentos de fertilización en el desarrollo de posturas de café. Café Cacao. 17 (1): 35-43.
  20. Sánchez, C., Caballero, D., Rivera, R. y Cupull, R. 2006. Respuesta de cepas de hongos micorrizógenos (HMA) sobre el desarrollo de posturas de cafeto (Parte I). Suelo Pardo Gleyzoso. Centro Agrícola. 33 (1) 33-38
  21. Sánchez, C., Martínez, F. y Morán, N. 2016. Tecnología para la producción de posturas en tubetes. Ministerio de la Agricultura Instituto de Investigaciones Agro-forestales (INAF) 13 p.
  22. Sánchez, C., Caballero, D., Cupull, R., González, C., Rivera, R. y Urquiaga, S. 2009. Los abonos verdes y la inoculación micorrízica de plántulas de Coffea arabica sobre suelos Cambisoles Gléyicos. Cultivos Tropicales, 30(1). http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pi - d=S0258-59362009000100007&lng=es&t-lng=es
  23. Soto, F., Vantour, A., Hernández, A., Planas, A., Figueroa, A., Fuentes, P.O., Tejeda, T., Morales, M., Vázquez, R., Zamora, EA., Hilda M., Vázquez, L. y Caro, P. 2001. Zonificación agroecológica del cafeto en los macizos montañosos Sagua - Nipe - Baracoa, Sierra Maestra y Guamuhaya. Informe final del proyecto. 007-01-002 Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas. 35p.
  24. Telenchana, J. 2018. Evaluación de sustratos alternativos a base de cascarilla de arroz y compost en plántulas de pimiento (Capsicum annuum L.) Documento final del proyecto de investigación como requisito para obtener el grado de ingeniero agrónomo. Carrera de ingeniería agronómica Universidad Técnica de Ambato Facultad de Ciencias Agropecuarias. Ecuador, 77p.
  25. Trujillo, E. 2012. Aspectos económicos y financieros en plantaciones forestales En: Seminarios sobre matriz genérica de costos y visión financiera en vivero con cuatro tipos de tecnologías, Bolsas, bandejas, Tubetes, Pellets.
  26. Valencia, G. 1998. Factores que afectan la productividad del cafeto EN: Manual de nutrición y fertilización del café, Instituto de la Potasa y el Fósforo (INPOFOS), Quito Ecuador. 61p.
  27. Vértiz, R. 2017. Caracterización agronómica de 85 accesiones de café (Coffea arabica L.) en el banco de germoplasma en San Ramón, Chanchamayo. Tesis para optar por el título de Ingeniero Agrónomo)-Uni- versidad Nacional Agraria la Molina, 153 p. http://repositorio.lamolina.edu.pe/handle/ UNALM/2685
  28. WRB-World Reference Base for Soil Resources. 2019. Classifiation Key. FAO AGL. htpp://www.fao.org/ag/agl/agwrbnewkey

Sistema OJS 3.4.0.3 - Metabiblioteca |