Effects of different containers and storage conditions on passionfruit (Passiflora edulis var. Flavicarpa Degener) seed viability
Efecto de diferentes ambientes y empaques sobre la viabilidad de semillas de maracuyá (Passiflora edulis var. Flavicarpa Degener)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Show authors biography
The present research was done during the second semester of 2004 in order to evaluate viability of passionfruit seed stored in different containers and temperature. A factorial (2X3) complete randomized design with four replicates for each treatment was used, factor A was container: plastic bag (PB) and hard plastic (HP); while factor B stands for cold room (CR, 5±1°C and 38±2% RH), freezer (F, 5±2 °C and 78% RH) and room temperature (RT, 24°C and 32.2°C). The evaluated variables were germination (%), vigor (%) and seed humidity (%) at 0, 30 60, 90 and 120 days after storage (DAS). The highest germination and vigor percentages were observed at 60 and 90 DAS using PB stored in CR and F. These treatment combination kept seed quality without any sign of deterioration. At 120 DAS, germination decreased in all treatments, however, percentage was still above initial germination level (73.5%).
Article visits 1143 | PDF visits
Downloads
- Almeida, A.; Nakagawa, J. y Almeida, R. 1988. Efeito do armazenamento na germinação de sementes de maracujá amarelo de diferentes estádios de maturação. Congresso Brasileiro de Fruticultura, Sociedade Brasileira de Fruticultura, Campinas, p.603-608.
- Besnier, R. 1989. Semillas, biología y tecnología. Mundiprensa, Madrid, 637p.
- Bradbeer, J. 1994. Semillas dormantes y germinación. Blackie Academia y Profesional, Londres, p.95-109
- Cordero, J. y Oliveiros, L. 1983. Efecto de varias condiciones de almacenamiento sobre la germinación de semillas de Andropogon gayanus. Agronomía Tropical 33 (6):177-189
- Ellis, R.; Hong, T.; Roberts, E. 1990. An intermediate category of seed storage behavior I. Coffee. Journal Esp. Botanic 41:1167-1174
- Fernandez, O. y Nakgawa, J. 2004. Evaluación de la potencialidad fisiológica de semillas de maracuyá dulce (Passiflora alata Driyander) sometidas a almacenamiento. http:// www.scielo.br/scielo.php/ing_en. [Accedido 9-1-2005]
- Ferguson, J. 1995. An introduction to seed vigor testing. Seed Vigor Testing Seminar, International Seed Testing Association, Copenhagen, p.1-9
- Frutas y Hortalizas de Colombia para el Mundo. http://www.frutasyhortalizas.com.co/ includej/corabastos_cordoba.php [Accedido 9-9 -2005]
- Hartmann, H. y Kester, D. 1975. Propagación de plantas. Principios y prácticas. Editorial Continental S.A. México, p.129-153
- Jaramillo, J.; Palacio, Y. y Domínguez, A. 1993. Influencia de las clases de empaques y del tiempo de almacenamiento sobre la calidad de la semilla de tomate. Revista ICA 2:19-26
- Meletti, L.; Furlani, P.; Alvarez, V.; SoaresScott, M.; Bernacci, L. y Azevedo, F. 2002. Novas tecnologias melhoram a produção de mudas de maracujá. O Agronómico 54, p.30-33.
- Nichols, M. y Christie, B. 1999. Característica y manejo de las semillas. Agricultura de las América 4:8-17
- Osorio, J. 2003. Plan de Investigación y Transferencia de Tecnología para la Fruticultura Colombiana. Resumen ejecutivo, ICA, Bogotá, 10p.
- Sandoval, A. 2002. Conservación de semillas. http://www.uchile.cl/facultades/ cs_.chlileforestalespublicaciones/ cesaf/n13/2.html. [Accedido 5-5- 2004]
- Silva, C. 1993. Aspectos relacionados con el deterioro de la semilla. Revista ICA 28:137-146
- Soplin, H. 1981. Conceptos generales involucrados en el secado y/o almacenaje de semillas. En: Soplin, H. y Beingolea, L. (Ed): Tecnología de Semillas. Centro de Información para la Investigación Agrícola, Universidad Nacional Agraria, Lima, p.102-125