Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Induced prodution of sweet orange (Citrus sinensis Osbeck) wine comparing two Saccharomyces cerevisiae strains

Producción de vino de naranja dulce (Citrus sinensis Osbeck) por fermentación inducida comparando dos cepas de Saccharomyces cerevisiae



How to Cite
Bedoya, D., Gomez, E., Luján, D., & Salcedo, J. (2005). Induced prodution of sweet orange (Citrus sinensis Osbeck) wine comparing two Saccharomyces cerevisiae strains. Sour Topics, 10(2), 26-34. https://doi.org/10.21897/rta.v10i2.632

Dimensions
PlumX
Deisy Bedoya
Edith Gomez
Deivis Luján
Jairo Salcedo

The objective in this research was to evaluate the production of sweet orange wine through fermentation of three musts with 16, 20 and 25 °brix fermented with two Saccharomyces cerevisiae yeast strains (Commercial Fleischmann and a Spanish strain CECT reference 1894). After the physical-chemical evaluation of the process based on acidity, pH, alcohol, °brix, reduced sugar, and organoléptic evaluation was done. Samples with concentration of 20 and 25 °brix of Fleischmann and CECT ref.1894 strains, respectively, showed the best organoléptic characteristic.


Article visits 3573 | PDF visits


Downloads

Download data is not yet available.
  1. Agrocadenas. 2003. Observatorio Agrocadenas Colombia. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. http://www.agrocadenas.gov.co [Accedido: 6-11-2003]
  2. Anzaldua, M. 1986. La Evaluación Sensorial de los Alimentos, Teoría y Práctica. Acribia, Zaragoza, 300p.
  3. Arrázola G. 1997. Agroindustrialización del corozo (Bactris minor). Revista Temas Agrarios 4(2):58-64.
  4. Asofrucol; Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural y Fondo Nacional de Fomento Horticola. 2002. Acuerdo de competitividad de la cadena productiva de los cítricos. Asofrucol, Bogota, 100p.
  5. Collado, Q. 2001. Levaduras y la fermentación alcohólica. http:// www.verema.com [Accedido: 6-15- 2003].
  6. ICONTEC (Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación). 1991. Bebidas alcohólicas. Vino de frutas, ICONTEC (NTC 708), 6p.
  7. Lujan, D. y Salcedo, J. 2004. Manual de Laboratorio para Biotecnología Alimentaria. Universidad de Córdoba, Montería, p14-17.
  8. Suárez, J. 2003. Sensory profile of wine after malolactic fermentation. http:// www.percepnet.com [Accedido: 6- 19-2003].
  9. Vogt, E.; Jacob, L.; Lemperle, E. y Weiss, E. 1989. El vino: obtención, elaboración y análisis. Acribia, Zaragoza, 239p.

Sistema OJS 3.4.0.3 - Metabiblioteca |