Physiochemical characterization of Sinu fruits for industrial processing
Caracterización fisicoquímica de frutas de la zona del Sinú para su agroindustrialización
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Show authors biography
In the Sinú Valley, there is a great diversity of fruits that are not used due to economical and technical limiting factors. This originates losses especially in perishable ones. In this research, different fruit species with economic potential were analyzed with the purpose of determining their physicochemical characteristics and to correlate them with possible industrial processing. Three randomized fruit samples were taken with three replicates and characteristics such as pH, acidity, ªBrix and yield were evaluated. The results were analyzed with Tukey’s test (95%) and a cluster analysis. It was found that a great variety of desirable fruits exists for processing such as tamarind (pH 2.9, acidity 0.8%, S.S 15.5% and yield of 38.6% edible part). Other fruit with great potential is Grossella, because of the high-yield and processing potentiality
Article visits 2564 | PDF visits
Downloads
- A.O.A.C. (Association of oficial analytical chemists). 1990. Official Methods of Analysis. Virginia, p.1000 - 1050
- Camacho, G. 2004. Obtención y conservación de pulpas de frutas: Tecnología de obtención de conservas de frutas. Conferencia Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos I.C.T.A.; Universidad Nacional de Colombia, Bogotá.
- Carvajal, L. 2004. Respuesta de la capacidad antioxidante, la textura y el rendimiento de dos variedades de fresa (Fragaria x ananassa Duch) sometidas a variaciones en la nutrición vegetal in vivo: Tesis M.Sc., Universidad Nacional, Medellín.
- Desroiser, N. 2002. Conservación de los alimentos. Editorial Continental S.A., Ciudad de México, p.22-23
- Galvis, A. 1992. Tecnología de manejo postcosecha de frutas y hortalizas: Sección de Vegetales. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos (ICTA), Universidad Nacional de Colombia, Bogotá.
- Meyer, M. y Paltrinieri, G. 1993. Manual de Elaboración de frutas y hortalizas: Manuales para educación agropecuaria. Trillas, México, p.13-14
- Pantástico, E. 1979. Fisiología de la recolección, manejo y utilización de frutales y hortalizas tropicales y subtropicales. Editorial Continental S. A. México, p.15
- SADECOR (Secretaría de Desarrollo Económico y Agroindustrial): URPA’sUMATA’s: Consenso Departamental de Frutas, Hortalizas y Tubérculos, Junio-Diciembre 2003, Montería.
- Weaver, R. 1987. Reguladores del crecimiento de las plantas en la agricultura. Trillas, México, p.128-140
- Wills, R.; Lee, T.; Mc Glasson, W.; Hall, E. y Graham, D. 1989. Fisiología y manipulación de frutas y hortalizas post-recolección. Editorial ACRIBIA, p.1-10