Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Effects of two coatings on the quality of papaya (Carica papaya) variety tainung

Efectos de dos recubrimientos sobre la calidad de la papaya (carica papaya) variedad tainung



How to Cite
Miranda, A., Alvis, A., & Arrazola Paternina, G. (2016). Effects of two coatings on the quality of papaya (Carica papaya) variety tainung. Sour Topics, 19(1), 7-18. https://doi.org/10.21897/rta.v19i1.721

Dimensions
PlumX
Abraham Miranda
Armando Alvis
Guillermo Arrazola Paternina

The effect of the application of coatings based on cassava starch and one commercial in the conservation of papaya (Carica papaya) Tainung variety was compared. The coating cassava starch used was prepared with a concentration of 4% p/v; the concentration of the commercial wax was prepared by diluting one part of wax to one part of water at room temperature according to the manufacturer's recommendations. Papayas are stored lying down (stalk parallel to the surface), at room temperature (22°C ± 2°C) and 85% relative humidity for a period of 9 days. In the study of the effect of the wax in papayas, there was only statistically significant (P<0.05) on the variables: pH and firmness, also the interaction between waxed and time factors was highly significant in variables: pH, °Brix and firmness. Besides, in the effect of time on all observed variables (pH, °Brix, acidity (%), mass loss and firmness) there was a statistically significant difference (P<0.05). Finally, it was concluded that in both coatings and control did not differ significantly in acidity, soluble solids and mass loss, however these were different to the control on the behavior of the firmness and texture.

Article visits 1494 | PDF visits


Downloads

Download data is not yet available.
  1. Aguilar, M. 2005. Propiedades físicas y mecánicas de películas biodegradables y su empleo en el recubrimiento de frutos de aguacate. Centro de investigación en ciencia aplicada y tecnología avanzada. Instituto Politécnico Nacional. México D.F. 2005. p24-38.
  2. Álvarez, J. Galvis, J. y Balaguera, H. 2009. Determinación de cambios físicos y químicos durante la maduración de frutos de champa (Campomanesia lineatilofia R. & P.). Revista Agronomía Colombiana. 27(2): 253-259.
  3. Amaya, P., Peña, L., Mosquera, A., Villada, H. y Villada, D. 2010. Efecto Del Uso De Recubrimientos Sobre La Calidad Del Tomate (Lycopersicon Esculentum Mill). Dyna.162: 67-73.
  4. Arias, C. 2007. Manual de manejo postcosecha de frutas tropicales (Papaya, piña, plátano, cítricos). Organización de las Naciones Unidas Para la Agricultura y la Alimentación (FAO).
  5. Botia, Y., Almanza, P. y Balaguera, H. 2008. Efecto de la temperatura sobre la maduración complementaria en curuba (Passiflora mollissima Bailey). Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica .11(2): 187-196.
  6. Buitrago, J. y Escobar, A. 2009. Aplicación de Levadura Cándida spp. como una alternativa viable para la retardación en la pudrición del banano. Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá D.C.
  7. Canto, M., Santana, A., Da Rocha, A., Barbosa, D., Barbosa, S y dos Santos, V. 2006. Amadurecimento de Mamao Formosa Com Revestimento Comestível À Base De Fécula De Mandioca. Revista Ciênc. agrotec., Lavras. 6 (30): 1116-1119.
  8. Castricini, A. 2009. Aplicação de Revestimentos Comestíveis para Conservação de Mamões (Carica papaya L.) ‘Golden. Tesis Doctoral. Universidade Federal Rural Do Rio De Janeiro, Instituto De Agronomia.
  9. Cenci, S., Fonseca, M. y Freitas, O. 2002. Procedimentos póscolheita. In Mamão: pós-colheita. Revista Embrapa Informação Tecnológica. Série Frutas do Brasil 21(Capítulo 5): 24-38.
  10. Chitarra, M. y Chitarra, A. 2005. Pós-colheita de frutas e hortaliças: fisiologia e manejo. Lavras, Brazil. 785 p.
  11. Chiumarelli, M. y Ferreira, M. 2004. Utilização de ceras comestíveis para preservar a qualidade de tomates Débora armazenados em refrigeração. Memoria, XXXIII Congresso Brasileiro de Engenharia Agrícola.
  12. Costa, A. y Balbino, J. 2002. Características da fruta para exportação e normas de qualidade. Embrapa Informação Tecnológica 12(1): 12-18.
  13. Cisneros, Z., Krochta L. 2002. Internal modified atmospheres of coated fresh fruits and vegetables: understanding relative humidity effects. J. FoodSci. 67 (8): 2792-2797.
  14. Dayron, A., Fischer, G. y Flórez, R. 2006. Almacenamiento refrigerado de frutos de mora de castilla (Rubus glaucus Benth.) en empaques con atmosfera modificada. Revista Agronomía Colombiana. 24 (2): 306-316.
  15. De la Cruz, J., Vela, G., Dorantes, L. y García, H. 2010. Efecto del etileno sobre el ACCy ACC oxidasa en la maduración de la papaya maradol. Revista Fitotecnica Mexicana. 33(2): 133-140.
  16. Elshiekh, F. y Abu-Bakr, A. 2008. Effect of Harvesting Method on Quality and Storability of Grapefruits., U. of K. J. Agric. Sci. 16(1): 1-14.
  17. Fonseca, M. 2005. Escalas de maturação dos mamões “Sunrise Solo” e “Golden”. In: XVII Congresso Brasileiro de Fruticultura. Viçosa, anais 2005.
  18. Henrique, C. y Evangelista, M. 2006. Processamento mínimo de cenouras orgânicas com uso de películas biodegradáveis. Revista Ciências Exatas e da Terra, Ciências Agrárias e Engenharia. 12 (3): 7-14.
  19. Katz, E., Fon, M., Lee, Y., Phinney, B., Sadka, A. y Blumwald, E. 2007. The citrus fruit proteome: insights into citrus fruit metabolism. Planta 226: 989-1005. http://www.pdfio.com./k588946.html#
  20. Márquez, C., Cartajena, J. y Pérez, M. 2009. Efecto De Recubrimientos Comestibles Sobre La Calidad En Poscosecha Del Níspero Japonés (Eriobotrya Japonica T.) VITAE, Revista de la facultad de química farmacéutica. 3 (16).
  21. Navarros, T. 2007. Efecto de la composición de recubrimientos comestibles a base de hidroxiplimetilcelulosa y cera de abeja en la calidad de ciruelas, mandarinas y milojas. Universidad Politécnica de Valencia. Departamento de tecnología de alimentos.
  22. Parra, D., Tadini, C., Ponce, P. and Lugao, A. 2004. Mechanical properties and water vapor transmission in some blends of cassava starch edibles films. Carbohydrate Polymers. 58: 475-481.
  23. Pérez, B. and Krochta J. 2000. Drying temperature effect on water vapor permeability and mechanical properties of whey proteinlipid emulsion films. Recista J. Agric Food Chem. (7): 2687-2692.
  24. Petit, D., Terán, Y., Rojas, B., Salinas, R., García, J. y Báez, R. 2010. Efecto de las ceras comestibles sobre la calidad en frutos de papaya. Revista Iberoamericana de Tecnología Post-cosecha. 1 (11).
  25. Pinto, A., Martins, M.,Dutra, E., vitorazi, l. y Pereira, S. 2006. Influência da atmosfera modificada por filmes plásticos sobre a qualidade do mamão armazenado sobre frigeração. Ciência e tecnologia de alimentos. 26(4): 744-748.
  26. Restrepo, J. 2009. Conservación de fresa (fragaria x ananassa duch cv. Camarosa) mediante la aplicación de recubrimientos comestibles de gel de mucilago de penca de sábila (Aloe Barbadensis Miller). Tesis de grado para optar el título de magíster en ciencia y tecnología de alimentos.
  27. Santamaría, F., Díaz, R., Sauri, E., Espadas, F., Santamaría, J. y Larqué, A. 2009. Características de calidad de frutos de papaya Maradol en la madurez de consumo. Revista Agricultura Técnica en México. 35(3): 347-353.
  28. Sañudo, J., Siller, J., Osuna, T., Muy, D., López, G. y Labavitch, J. 2008. Control de maduración en frutos de papayas (Carica papaya L.) con 1-metilciclopropeno y 2-acido cloro etilfosfónico. Revista Fitotécnica Mexicana. 31(002): 141-147.
  29. Soler, G. 2009. Cambios en la expresión genética asociados a la maduración interna del fruto de los cítricos: identificación de rutas metabólicas implicadas en acumulación y eliminación de ácidos. Tesis doctoral, Universidad Politécnica de Valencia, Valencia.
  30. Tanada, S. and Grosso, C. 2005. Effect of edible wheat gluten-based films and coatings on refrigerated strawberry (Fragaria anassa quaility) Postharvest Biology and Technology. (36). 199-208.
  31. Téllez, C., Fischer, G. y Quintero, O. 2007. Comportamiento fisiológico y fisicoquímico de frutos de curuba (Passiflora mollissima Bailey) encerados y almacenados a dos temperaturas. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas. 1(1): 67-80.

Sistema OJS 3.4.0.3 - Metabiblioteca |