Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Statistical model for estimation of leaf area in stevia rebaudiana bertoni in the mid Sinu valley

Modelo estadístico para estimación del área foliar en Stevia rebaudiana Bertoni en el Sinú medio



How to Cite
Espitia Camacho, M. M., Montoya Báez, R. Ángel, Robles, J., Barbosa, C., & Vergara, C. (2006). Statistical model for estimation of leaf area in stevia rebaudiana bertoni in the mid Sinu valley. Sour Topics, 11(2), 45-51. https://doi.org/10.21897/rta.v11i2.644

Dimensions
PlumX
Miguel Mariano Espitia Camacho
Rafael Ángel Montoya Báez
Juana Robles
Carolina Barbosa
Cesar Vergara

The Stevia rebaudiana Bert is one of the more important plant sweetener, their leaves beside the photosynthetic organs, are commercially important as source of stevioside and rebaudioside. The present study was aimed to fit a statistical model to measure Stevia leaf area (Af ) using non destructive sampling methods. Plants from Morita1 and Morita2 cultivars were evaluated under field conditions. 20 branches (25 cm length) were randomly selected and each branch was segmented in three thirds: low, medium and high. Five samples consisting of 20 leaves were isolated from each section and maximum wide and length was estimated for each leaf sample. Using a gravimetric method, multiple linear regression analyses were performed to define the prediction model for Af . The results showed that maximum leaf length and wide are accurate measures to estimate Stevia Af . The resulting models for Morita1 and Morita2, were respectively; which allow estimation of plant leaf area and crop leaf area, avoiding physical removal of leaves and subsequent yield losses


Article visits 1085 | PDF visits


Downloads

Download data is not yet available.
  1. Álvarez, J. E. 2004. Stevia rebaudiana bertoni. Universidad EAFIT. Departamento de Negocios Internacionales. Secretaria de Agricultura y Desarrollo Rural de Antioquia, Medellín, 71p.
  2. Arjona. H. 2003. Estimación del área foliar de cebolla de bulbo (alium cepa LL yellow granes) F1 mediante la aplicación de tres modelos estadísticos. Revista COMALFI, 30(1):28–36
  3. Barrera, C. 2005. Construcción de modelos estadísticos para predecir área foliar en cuatro especies de plantas tropicales: papaya (Carica papaya), maracuyá (pasiflora Edulis var. Flavicarpa Degener), cacao (Theobroma cacao) y berenjena (Solanum melongena). Tesis Especialista, Universidad de Córdoba, Montería.
  4. Bidwell, R. 1984. Fisiología Vegetal, Introducción y generalidades. AGT. Editorial, México DF, 286–315p.
  5. Canes, L. 2003. Software para determinar el área foliar de la planta vegetal. Centro Universitario Tunas. http:// www.utl.edu.cu./innoed/2003/ posters/pst/.pdf. [Accedido: 07-10- 2006]
  6. De Lima, F. y Malavolta, E. 2004. Estimativa da area foliar em estevia (Stevia rebaudiana Bertoni). http:// www.lni.unipi.it/stevia/stevia/ estimativadearea.htm. [Accedido: 10-12-2006]
  7. Elser, E. y Jubb, Jr. G. 1988. Leaf area estimation of concord grape leaves from simple linear measurements. American Journal of Enology and Viticulture 39(1):95-97
  8. Galván, L.; Guzmán, J.; Jarma, A. y Combatt, E. 2003. Determinación de los requerimientos nutricionales de Stevia rebaudiana Bertoni, en el Medio Sinú. En: Memorias XXXIII Congreso Anual COMALFI, Montería, abril 24, 25 y 26
  9. Jarma, A. 2004. Stevia rebaudiana Bertoni. Alternativa de sustitución de cultivos ilícitos en el Caribe Colombiano. CIUC, Universidad de Córdoba, Montería, p1-5
  10. Kingston, C. y Van Epenhuijsen, C. 1989. Influence of leaf area on fruit development and quality of Italia glasshouse table grapes. American Journal Enology and Viticulture. 40:130-134
  11. Manivel, L. y Weaver, R. 1974. Biometric correlations betwen leaf area and length measurement of ‘Grenache’ grape leaves. HortScience 9:27-28
  12. Montoya, R.; Hernández. M. y Clavijo. J. 1991. Determinación de modelos matemáticos para medición de área fotosintética y peso seco en pitaya. Revista COMALFI, 27(2):31–38
  13. Rengifo, T.; Jarma A. y Clavijo, J. 2003. Crecimiento de Stevia rebaudiana Bertoni, bajo cuatro niveles de radiación incidente. Memorias XXXIII Congreso Anual COMALFI, Montería, abril 24, 25 y 26
  14. SAS Institute Inc. 2000. SAS/STAT guide for personal computers versión 8 Edition. Cary, NC: SAS INSTITUTE Inc. 378p.
  15. Smith, R. y Kliewer, W. 1984. Estimation of Thompson Seedless grapevines leaf area. American Journal of Enology and Viticulture 35:16-22
  16. Suárez, I.; Espitia, M., y Pertuz, I. 2006. Efecto de auxinas y citocininas en la multiplicación y enraizamiento in vitro de Stevia rebaudiana Bertoni. Fitotecnia Colombiana 6(2):1-8
  17. Thornley, J. 1976. Mathematical models in plant and crop physiology. Academic Press, London, New York, 315p.
  18. Vergara, C.; Jarma, A.; Polo, J. y Pastrana, L. 2003. Crecimiento y desarrollo de dos variedades de Stevia rebaudiana Bertoni en tres tipos de suelo del Medio Sinú. Memorias XXXIII Congreso Anual COMALFI, Montería, abril 24, 25 y 26.

Sistema OJS 3.4.0.3 - Metabiblioteca |