Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Developing a nutritional powdered drink from the almond choiba (Dipteryx oleifera Benth).

Elaboración de una bebida nutricional en polvo a partir de la almendra choibá (Dipteryx oleifera Benth)



How to Cite
Arrazola, G., Osorio, J., & Alvis, A. (2018). Developing a nutritional powdered drink from the almond choiba (Dipteryx oleifera Benth). Sour Topics, 14(1), 32-38. https://doi.org/10.21897/rta.v14i1.1207

Dimensions
PlumX
Guillermo Arrazola
Jorge Osorio
Armando Alvis

A powdered nutritional drink was elaborated from choibá almond (Dipteryx oleifera Benth), "Cariaco" corn flour, soy protein and powdered milk with minimum 16% proteins. Three formulations with choibá almond flour between 43 and 62% were tested. The sensory evaluation was carried out by a trained panel through the Hedonic scale. A formulation was the most accepted with 62% choibá almond flour, 21% "Cariaco" corn flour, 7% soy protein and 10% whole powdered milk. Choibá almonds are a high nutritional alternative far powdered drink.


Article visits 2397 | PDF visits


Downloads

Download data is not yet available.
  1. Arcila, N. y Mendoza, Y. 2006. Elaboración de una bebida instantánea a base de semillas de Amaranto (Amaranthus cruentus) y su uso potencial en la alimentación humana. Revista Facultad deAgronomía (LUZ) 23:110-119.
  2. AOAC (Association of Official Analytical Chemists). 1990. Official Methods of Analysis. Ediciones Association of Official Analytical Chemists, Virginia, 1280p.
  3. Cárdenas, D. y Salinas, N. 2007. Libro Rojo de las Plantas de Colombia. Volumen 4. Especies Maderables Amenazadas, Primera Parte. Instituto Amazónico de Investigaciones Científicas, Bogotá, 234 p.
  4. CODEX ALIMENTARIUS. Directrices del Codex sobre Etiquetado Nutricional CAC/GL 2- 1985 (Rev.1.1993).
  5. http://www.codexalimentarius.net/web/ more_info.jsp?id_sta=34 [Accedido: 03-10-2007]
  6. Codex Alimentarius. Directrices sobre preparados alimenticios complementarios para lactantes de más edad y niños pequeños (CAC/GL 08-1991). http://www.codexalimentarius.net/web/ more_info.jsp?id_sta=298 [Accedido: 03-10-2007]
  7. Cogollo, A. 2004. Manejo in situ y ex situ del Almendro (Dipteryx oleifera Benth) como base para un modelo de uso sostenible de productos vegetales no maderables en la región del Bajo Cauca Antioqueño. Informe técnico de proyecto de investigación, Fundación Jardín Botánico "Joaquín Antonio Uribe" de Medellín, 65 p.
  8. Gamarra, S. y Mercado, G. 2003. Estandarización del proceso de elaboración del chocolate criollo de la empresa "Chocolate Riquísimo" de Lorica - Córdoba. Tesis Ingeniero de Alimentos, Universidad de Córdoba, Montería.
  9. ICONTEC (Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación). 2005. NTC 792 - Chocolate y sus Sucedáneos para Consumo Directo, Editorial ICONTEC. Bogotá, 27p.
  10. Lara, A. 2005. Evaluación nutritiva de la fracción proteínica de la almendra de capulín (Prunus serotina). Memorias Congreso Nacional de Ciencia y Tecnologia de Alimentos, Septiembre 27-29, México D.F.
  11. Olano, S. 1992. Estudio del Choibá o almendro (D. oleifera Benth.). Medellín. Tesis de Ingeniero Forestal, Universidad Nacional de Colombia - Sede Medellín, Medellín.
  12. Ruiz, R; Repo-Carrasco, R y Baldeón, E. 2005. Obtención y caracterización de una bebida en polvo en base a maca, kiwicha y cacao. Memorias VII Congreso nacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos, Octubre 3-7, Lambayeque, Perú.
  13. Varnam, A. y Sutherland, J. 1997. Bebidas. Tecnología, química y Microbiología: Cacao, chocolate para beber y bebidas afines. Acribia S.A., Zaragoza, 487p.
  14. Zarucchi, J. 2001. Dipteryx (Fabaceae). En: Stevens, W.; Ulloa-Ulloa, C.; Pool, A. y Montiel, O. (Ed). Flora de Nicaragua. Monographs in Systematic Botany from The Missouri Botanical Garden. MBG Editorial, San Louis 85: 1-2666

Sistema OJS 3.4.0.3 - Metabiblioteca |