Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Technical and economic analysis of the production system of Theobroma cacao L. in the south of the department of Córdoba, Colombia

Análisis técnico y económico del sistema de producción de Theobroma cacao L. en el sur del departamento de Córdoba, Colombia



How to Cite
Martínez , A. M., Tordecilla, L., del V. Rodríguez, M., Grandett, L. M., T. Díaz , A., & A. Ballesteros, H. (2023). Technical and economic analysis of the production system of Theobroma cacao L. in the south of the department of Córdoba, Colombia. Sour Topics, 28(2), 193-207. https://doi.org/10.21897/jar7m208

Dimensions
PlumX
Antonio M. Martínez
Lilibet Tordecilla
María del V. Rodríguez
Liliana M. Grandett
Abelardo T. Díaz
Henry A. Ballesteros

The southern zone of the department of Córdoba Colombia, for more than two decades has been promoting the cultivation of cocoa as a productive alternative in the replacement of illicit crops. There is no evidence of a study documenting the technical and economic characterization of the cocoa production system. The objective of this work was to analyze the production system from a technical and economic point of view. The sample is made up of 158 farmers selected at random. The information included aspects related to this production system in the municipalities of Montelíbano, Puerto Libertador, Tierralta and Valencia. The economic returns were obtained by the technique of the concession with producers with experience. The producers with an average age of 57 years of which 77% are male and 23% are women, about the educational level, basic primary predominates with 54% and 20% not having access to any level of schooling. The production model is that of family farming, average yields are 570 k/ha-1. The average income per year is 5,687,500 $/ha-1 the costs are 5,041,015 COP. per hectare which allows the generation of surpluses. The internal rate of return is 36% higher than the capital opportunity cost. It is concluded that with the local technology the costs are recovered, and generate surpluses for the producer of 1658,984 COP per hectare per year.


Article visits 326 | PDF visits


Downloads

Download data is not yet available.
  1. Agreda, V. 1991. Metodología para el análisis económico. En B. Quijandría & M. E. Ruiz (eds.), Aspectos metodológicos del análisis social en el enfoque de sistemas de producción pp. 93-124. repositorio.iica.int/handle/11324/8853
  2. Agronet, 2022. Red de Información y Comunicación del Sector Agropecuario Colombiano (Agronet): área Cosechada, producción y rendimiento de cacao 2018. http://www.agronet.gov.co/paginas/Agronet inicio.
  3. Ballesteros, W., Navia E, J. F. y Solarte-Guerrero, J. G. 2021. Socio-economic characterization of the traditional cacao agroforestry system (Theobroma cacao L.). Revista de Ciencias Agrícolas 38(2): 17-35.
  4. CIMMYT. 1988. La formulación de recomendaciones a partir de datos agronómicos: Un manual metodológico de evaluación económica. Edición completamente revisada. México D.F., México: CIMMYT. https://repository.cimmyt.org/xmlui/bitstream/handle/10883/1063/9031.pdf
  5. Duran, C. 2021. Evaluación de la Rentabilidad del Cultivo de Cacao (Theobroma cacao L.) en el Departamento de Santander Colombia). Revista In Vestigium Ire. 15(1):83 -104. https://app.vlex.com/#vid/898877965
  6. Espinal, C., Martínez, H., Salazar, M. y Barrios, C. 2005. La cadena del caucho en Colombia: una mirada global de su estructura y dinámica. http://bibliotecadigital.agronet.gov.co/bitstream/11348/5890/1/2005112145659_caracterizacion_cacao.pdf
  7. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO), 2022. Información estadística de cultivos disponible en la plataforma. (FAOSTAT). https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL
  8. ICCO. 2016. International Cocoa Organization. https://www.icco.org/shop/cocoa-directory Instituto de Hidrología, Meteorología y Estudios Ambientales (IDEAM), 2022. Atlas interactivo Climatológico. Temp_Med_Anual.pdf (ideam.gov.co)
  9. Krugman, P. y Wells, R. 2006. Introducción a la microeconomía. Barcelona: Reverté. ISBN 9788429126310, p319
  10. Lanre, O. E., Olumide, O. J. y Sadiat, B. A. 2020. Socio economic characteristics and constraints in cocoa production among cocoa farmers in ondo state, Nigeria. Int. J. Innovations Agricult 2: 55. https://www.whitesscience.com/wp-content/uploads/woocommerce_uploads/2020/06/1131IJIA_20_55-61.pdf
  11. Martinez. A., Tordecilla L., Grandett. L., Rodriguez. M., Cordero. C. y Tofiño. A. 2020. fríjol caupí (Vigna unguiculata L. Walp): Perspectiva socioeconómica y tecnológica en el Caribe colombiano. 17 (2). Visor Redalyc - Fríjol caupí (Vigna unguiculata L. Walp): perspectiva socioeconómica y tecnológica en el Caribe colombiano
  12. Martinez. A., Grandett. L., Rodriguez. M., Novoa. R., Martínez. J., Contreras. J. y Berrio. E. 2022. Análisis técnico-económico del sistema de producción DE Theobroma cacao L. En el departamento de Sucre, Colombia. Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales 9(3): 46-55. https://doi.org/10.53287/isbx9599ib60m
  13. Molina, A., Ostos, M., Baron, M. y Argüelles, J. 2020. Caracterización y tipificación socioeconómica en productores de cultivos transitorios ubicados en Piedemonte y Altillanura plana. Orinoquia 24(1): 113-127
  14. Molina, N. A., Acuna, L. E. y Marmelicz, L. A. 2014. Costo de producción y rentabilida Molina. N. 2016. Análisis de costos y rentabilidad en la producción frutícola del norte argentino: Casos de frutas tropicales PUBLICACIÓN EEA BELLA VISTA – SERIE TÉCNICA Nº 58ISSN 1515-9299. https://www.researchgate.net/publication325713097_Analisis_de_costos_y_rentabilidad_en_la_produccion_fruticola_del_norte_argentino_Casos_de_frutas_tropicales_2016_INTA-ESTACION_EXPERIMENTAL_AGROPECUARIA_BELLA_VISTA_CENTRO_REGIONAL_CORRIENTES
  15. Niether, W., Jacobi, J., Blaser, W. J., Andres, C. y Armengot, L. 2020. Cocoa agroforestrysystems vesrus monocultures: a multi-dimensional meta-analysis. Evironmental Research Letters, 15 (10): 104085. https://doi.org/10.1088/1748-9326/abb053.
  16. Ogunsola, E., Oseni, J. y Bankole. A. 2020. Socio Economic Characteristics and Constraints in Cocoa Production among Cocoa Farmers in Ondo State, Nigeria. International Journal of Innovations in Agriculture 2. 55-61.
  17. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO). 2020. FAOSTAT Database Results. http://www.fao.org.
  18. Pabón, M. 2016. Caracterización socio-económica y productiva del cultivo de cacao en el departamento de Santander (Colombia). Revista Mexicana de Agronegocios, 38(1345-2016-104520): 283-294. https://www.redalyc.org/journal/141/14146082001/html/
  19. Peñaloza, D., Laiton,L., Caballero,D. Blanco, T. y Acevedo, C. 2012. Estudio Cienciométrico de tendencias en el aprovechamiento de los subproductos del cacao (Thoebroma cacao L.). Revista Espacio I+D innovación Mas Desarrollo, 83-94. https://doi.org/10.31644/IMASD.27.2021.a05
  20. Quimi, W. D. C., Castro, M. B. A., Risco, G. S. C. y Cabezas, Y. K. P. 2020. Evaluación socioeconómica del cultivo de cacao (Theobroma cacao L.) en la zona norte de la Provincia de los Ríos. Journal of business and entrepreneurial studie, 4(2). https://doi.org/10.37956/jbes.v4i2.79
  21. Quijandría B. y Ruiz M. 1990. Aspectos metodológicos del análisis social en el enfoque de sistemas de producción. Memorias de la II reunión de trabajo “Aspectos Metodológicos del análisis social en el enfoque de sistemas de producción” Cajamarca Perú. https://repositorio.iica.int/bitstream/handle/11324/8853/BVE20037866e.pdf?sequence=1&isAllowed=y.
  22. Ramírez Montañez, J. C., Valero Córdoba, G. M. y Martínez Higuera, P. 2019. Oportunidades de las Minicadenas Productivas del Sector Cacao de Santander Frente al Pos Conflicto Colombiano. ECONÓMICAS CUC 40(2):153–182. https://doi.org/10.17981/econcuc.40.2.2019.10
  23. Ramírez, J. Sigarroa, A. y Del Valle.R. 2014. Caracterización de los Sistemas de Producción de Cacao (Theobroma cacao L.) en el Departamento de Norte de Santander y evaluación de su sostenibilidad. Revista Fac.Nal.Agr.Medellín 67(1):7177-7187. httpps/repositorio.unal.edu.co/bitstream/handle/unal/74422/42635/-196737-1-pb.42635-196737-1-PB.pdf
  24. Rodríguez, J. 2001. Métodos de muestreo. Cuadernos Metodológicos 1. Centro de Investigaciones Sociológicas; Siglo XXI de España Editores. https://libreria.cis.es/static/pdf/001.pdf.
  25. Sobalbarro-Figueroa, M. F., González, M. A. L., Fernández, F. G., García, J. M. O., Soltero, M. E. C. y Rodríguez, A. G. 2020. Análisis Socioeconómico de los Pequeños Productores de Cacao en Honduras. Caso APROSACAO. Ceiba, (0848): 1-15.
  26. Sapag. N. 2011. Proyectos de inversión: formulación y evaluación (2a ed.). Santiago de Chile: Pearson Educación. ISBn: 978-956-343-107-0 Área: Administración y Finanzas Formato: 544
  27. Sierra, D.C. 2016. El cacao como producto líder en la sustitución de cultivos ilícitos en el proceso de posconflicto. http://hdl.handle.net/10654/15777.
  28. Vera, J., Álvarez, M. y Ibáñez, A. 2021. Sistema de producción de la almendra y del cacao: Una caracterización necesaria. Revista de Ciencias Sociales 26(3): 372-390. https://doaj.org/article/3a1f82935708431eb9cd1d536556177b

Sistema OJS 3.4.0.3 - Metabiblioteca |