Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Physicochemical and bromatological evaluation of two maturation states of sour guava (Psidium araca)

Evaluación fisicoquímica y bromatológica de la guayaba agria (Psidium araca) en dos estados de maduración



How to Cite
Lara Mantilla, C., Nerio, L., & Oviedo Zumaqué, L. E. (2007). Physicochemical and bromatological evaluation of two maturation states of sour guava (Psidium araca). Sour Topics, 12(1), 13-21. https://doi.org/10.21897/rta.v12i1.647

Dimensions
PlumX
Cecilia Lara Mantilla
Luz Nerio
Luís Eliecer Oviedo Zumaqué

A physic-chemical and organoleptic evaluation to know the nutritional value of sour guava (Psidium araca) was done comparing two maturation states and the effect of skin presence in each state. Water, ashes, ethereal extract, protein, fiber, non nitrogenous extract and sugars contents were measured. Presence of C vitamin, potassium, sodium, iron, phosphorus and calcium were also evaluated. The results showed high contents of vitamin C (range 477 - 351 mg in 100 g of fruit). Degradation of polymeric carbohydrates with subsequently decreasing of fiber percentage and sugar percentage increase was generally observed. Protein percentage increase was observed due to enzyme synthesis during the maturation process in skinned fruits.


Article visits 4503 | PDF visits


Downloads

Download data is not yet available.
  1. Adrian, J. y Potus J. 2000.Análisis nutricional de los alimentos. Acribia, Zaragoza p215.
  2. Astiasaran, I. y Martínez, J. 2002. Química de los Alimentos. McGraw Hill Interamericana, Madrid, p1-320.
  3. AOAC. (Association of Oficial Analytical Chemists). 1990. Official Methods of Analysis. Virginia, p1000-1050.
  4. Belitz, H. y Grosh, W. 1988. Química de los Alimentos. Acribia. Zaragoza, p659-669 TEMAS AGRARIOS - Vol. 12:(1), Enero - Junio 2007 (13 - 21) 21.
  5. Bernal, I. 1994. Análisis de alimentos. Academia Colombiana de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales, Bogotá, p1-13, 47-54, 114.
  6. Cano, C. 2004. La agricultura de Colombia en el TLC. Ministro de Agricultura y Desarrollo Rural, Bogotá, D.C. Colombia.
  7. Cárdenas, R. 2003. Cultivos Promisorios de Árboles Frutales en Córdoba. Ediciones Paloma, Montería, p1- 63.
  8. Cavazos, N.; Zárate, L. y Torres, E. 2001. Determinación de fósforo y cafeína en bebidas de cola. Educación Química 12:116-120.
  9. Cheftel, J. y Chefter, H. 1992. Introducción a la Bioquímica y Tecnología de los Alimentos. Acribia, Zaragoza, p38-45.
  10. Dubois, M. 1956. Colorimetric method for determination of sugars and relates substances. Anals of Chemistry 28:530-535.
  11. Hart, L. y Johnstone, H. 1991. Análisis Moderno de los Alimentos. Acriba, Zaragoza, p125-134.
  12. ICBF (Instituto Colombiano de Bienestar Familiar). 2000. Tabla de Composición de Alimentos colombianos, Santafé de Bogotá, p1-57.
  13. Kairuz, L. 2002. Introducción al estudio de la composición de los alimentos. Academia Colombiana de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales, Bogotá, p83-103.
  14. Kirk, S.; Sawyer, R. y Egan, H. 1996. Composición y análisis de alimentos de pearson. CECSA, México, p259-268.
  15. Laguado, N.; Pérez, E.; Alvarado, C.; Marín, M. 1999. Características físicoquímicas y fisiológicas de frutos de guayaba de los tipos Criolla Roja y San Miguel procedentes de dos plantaciones comerciales Revista Facultad de Agronomía 16: 382-397.
  16. Lara, C. y Chalela, G. 2005. Producción de biomasa microbiana con características probióticas para mejorar la fermentación ruminal en ganado vacuno. Tesis Ph.D. Universidad Industrial de Santander, Bucaramanga, p141-156.
  17. Llanos, M. 1998. Producción y comercio mundial de frutos tropicales. Revista Valencia Fruits 1881:1.
  18. Wills, R.; Lee, H.; McGlasson, B. y Graham, D. 1984. Fisiología y Manipulación de Frutas y Hortalizas Postrecolección. Editorial Acribia, Zaragoza, p230.
  19. Wills, R.; Lee, H.; McGlasson, B. y Graham, D. 1997. Fisiología y manipulación de frutas, hortalizas y plantas ornamentales. Acribia, Zaragoza, p143-146.

Sistema OJS 3.4.0.3 - Metabiblioteca |