Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Evolution of the parameters of quality on valencia orange growth on the municipality of Chimichagua, Cesar - Colombia

Evolución de los parámetros de calidad de naranja valencia producida en el municipio de chimichagua, cesar - colombia



How to Cite
Durán Barón, R., & Villa, A. L. (2013). Evolution of the parameters of quality on valencia orange growth on the municipality of Chimichagua, Cesar - Colombia. Sour Topics, 18(1), 66-74. https://doi.org/10.21897/rta.v18i1.711

Dimensions
PlumX
Ricardo Durán Barón
Aida Luz Villa

The evolution of characteristics of valencia orange (Citrus sinensis Osbeck), growth in a Typic Dystrusepts Sandy mix loam isohipertérmico from Mandinguilla soil at the municipality of Chimichagua, Deparment of Cesar (Colombia) was studied. Fruits properties at different ripening stages were evaluated from different trees in 1 ha plots using a grill each 20 m2 . Samples were classified based on the NTC 4086 (Colombian Norm Technique) by diameter, color, weight, juice, cortex and seed, total solid, pH and titratable acidity. Fruits weight was between 64,6 and 365 g, the diameter between 53,5 and 93 mm and in average, the content of juice was 50% of the total weight of the fruits. The pH increased as fruits reach ripening, while acidity was higher at the first ripening stage. A slight variation on Brix degree was observed during the diferent ripening stages. Since fruit drink consumption is increasing everywhere, it is very important to know the nutritional characteristics of the orange juice because people need to drink healthier beverages, and this study is intended to contribute in this sense.


Article visits 2327 | PDF visits


Downloads

Download data is not yet available.
  1. Barry, G. H., Castle, W S. and Davies, F. S. 2003. Variability in juice quality of Valencia Sweet orange and sample size estimation for juice quality experiments. Journal of the American Society for Horticultural Science 128: 803-808.
  2. Corporación Colombia Internacional, CCI. 2000. Acuerdo de competitividad de la cadena productiva de los cítricos. Colección documentos IICA, serie competitividad No.19, Bogotá, p15-20.
  3. Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria, CORPOICA. 2006. Prácticas de establecimiento y manejo de plantaciones de cítricos tecnificados. Boletín técnico Nº. 29.
  4. Davies, F.S. y L.G. Albrigo. 1994. Citrus. CAB International, Wallingford, UK.
  5. Departamento Administrativo Nacional de Estadística. 2011. Encuesta Nacional Agropecuaria (ENA). 2011.
  6. Durán, R., Flórez, M.T., Villa, A. L., Montes, C. 2009. Caracterización fisicoquímica y clasificación taxonómica de un suelo bajo un cultivo de naranja en el municipio de Chimichagua, Colombia. Memorias XVIII congreso latinoamericano de Suelos en Costa Rica. Sociedad de la Ciencia del Suelo de costa Rica. San José de Costa Rica. Nov. 15 de 2009.
  7. Hudina, M. and Ytampar, F. 2000. Sugar and organic acids contents in European Pyruscomminus L. and Asian Pyrus serotinar Rehd. pears cultivars .Acta alimentaria, An International Journal of Food Science 29:217-230. Icontec. Norma Técnica Colombiana. NTC 4086. 1997a. Bogotá.
  8. Icontec. Norma Técnica Colombiana. NTC 756. 1977b. Bogotá. Instituto Geográfico Agustín Codazzi, IGAC.1986. Estudio General de suelos de los municipios de Curumaní, Chimichagua, Chiriguaná y la Jagua de Ibírico. Bogotá.
  9. Jaramillo, R. and López, R.1997. Aspectos agroclimáticos en el cultivo de los cítricos. Revista Atmósfera 25: 55-61.
  10. Ladaniya, S. M. 2008. Citrus Fruit. Biology, Technology and Evaluation.Academic Press. USA. 558 p.
  11. Lee, H. and Castle, W.S. 2001. Seasonal changes of carotenoid pigments and color in Hamlin, Earlygold, and Budd Blood orange juices. Journal of Agricultural and Food Chemistry 49: 877-882.
  12. Li-Ying, N. and Ji-Hong, W. 2008. Physicochemical Characteristics of Orange Juice Samples From Seven Cultivars. Agricultural Sciences in China 7 (1): 41-47.
  13. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural, MADR. 2005a. La cadena de cítricos en Colombia. Una mirada global de su estructura y dinámica. 1992-2005. Bogotá, p44-49.
  14. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural, MADR. 2005b. Agroindustria y competitividad. Bogotá, p299-302.
  15. Ríos, G., Forero, C. and Zuluaga, L. 2007. Zonificación y caracterización de sistemas de producción de naranja común (citrus Sinensis) que utilizan criterios de BPA, en el departamento de Cundinamarca. CorpoicaMinagricultura. www.corpoica.org.co/ sitioweb/ofertas/articulo [30 de enero 2013].
  16. Russián, T. 2006. Calidad del fruto en accesiones de naranja ‘criolla’ y ‘valencia’ en el sector macanillas-curimagua, estado Falcón. Agronomía Trop. 56(3): 415-432.
  17. Sandoval, M. E., E. Nieto A., I. Alia T., V. López M., M. T. Colinas L., A. Martínez M., C. M. Acosta D., M. Andrade R., O. Villegas T., D. GuillÈn S. 2006. Crecimiento del fruto de zapote mamey [Pouteria sapota (Jacq.) H. E. Moore & Stearn] en Morelos, México. Revista Fitotecnia Mexicana 29(Núm. Especial 2): 59-62.
  18. Soule J., Grierson, W. 1986. Anatomy and physiology. En: Fresh Citrus Fruits. TEMAS AGRARIOS - Vol. 18:(1) Enero - Junio 2013 (66 - 74) Warddowsky W.F, Nagy S., Grierson W. p.1. Van Nostrand Reinhold, Nueva York.
  19. Zambrano, J., Quintero, I., £lvarez, R., Hortegano, R., S•enz, M. 2001. Evaluación de frutos de naranjo ‘valencia’ provenientes de tres pisos altitudinales del estado trujillo. agronomía tropical 51(1): 107-117.

Sistema OJS 3.4.0.3 - Metabiblioteca |