Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Fitness of a soil for growing vallenato mango in guacoche, cesar state

Aptitud del suelo para cultivo de mango vallenato en guacoche, departamento del cesar



How to Cite
Durán, R., Villa, A., & Flórez, M. (2014). Fitness of a soil for growing vallenato mango in guacoche, cesar state. Sour Topics, 19(2), 185-193. https://doi.org/10.21897/rta.v19i2.733

Dimensions
PlumX
Ricardo Durán
Aída Villa
María Flórez

The ability of the "La Estancia" farm soil in Guacoche, Cesar state, for growing Vallenato mango (Mangifera indica L.) was evaluated. One hectare of soil was sampled with 16 pits to define the modal soil profile and describe its properties. Physicochemical analysis were carried out to disturbed and not disturbed samples from each horizon under the methodology reported in the Manual No. 47 del Instituto Colombiano Agropecuario and the methodology established by the Agustín Codazzi Geographical Institute (ACGI). According to the properties and the guide of Keys to Soil Taxonomy de los Estados Unidos, the soil was classified as a Typic Dystrustepts, sandy loam mixed isohyperthermic, of medium fertility., The soil does not have limitation for salts, sodium, or aluminum; locally the soil has high water tables that can cause root rot and facilitate the loss of fertilizer with edaphic application.

Article visits 1249 | PDF visits


Downloads

Download data is not yet available.
  1. Avilán, L., Rodríguez, M. y Ruiz, J. 1998. Variedades. El cultivo del manguero en Venezuela. Fondo Nacional de Investigaciones Agropecuarias. Editorial FONAIAP. Maracay. Venezuela. p185- 196.
  2. Cenicafe-Sena. 2001. Caracterización física y química de mango vallenato en el departamento del Cesar.
  3. Corporación Colombia Internacional (CCI).2009. Proyecto Mango de Exportación.
  4. Corporación Colombia Internacional (CCI). 2011. Encuesta Nacional Agropecuaria (ENA). 2011.
  5. Delgado, G. y Sánchez, M. 1987. Metodología para la evaluación de la aptitud de los suelos del sector noroccidental de sierra nevada (granada) para usos agronómicos (agrícolas, forestales y ganaderos). Ecología 1:5-25.
  6. Durán, Z., Martínez, R. and Aguilar, R. 2003. Salt tolerance of mango rootstock (Mangifera indica L. cv. ‘Osteen’). Spanish Journal Agriculture Research 1: 67–78.
  7. Durán, Z., Martínez, R. and Aguilar, R. 2004. Impact of salinity on the fruit yield of mango (Mangifera indica L. cv. ‘Osteen’). European. Journal Agronomy 21:323-334.
  8. Fernandez A. and Reales, J. 2011. Physicochemical evaluation of Mangifera indica L. fruits c.v Vallenato preserved in modified atmosphere to extend its quality. Revista Técnica de Ingeniería de la Universidad del Zulia 34(1):31-38.
  9. Garcia, J., Sandoval, A., Forero, F., Floriano, J., Bernal, J., Vasquez, L., Salamanca, G. y Goméz, G. 2009. Atributos de calidad del mango criollo para la agroindustria. Boletín técnico. Corpoica, C.I. Nataima, Tolima.
  10. Centro Nacional de Tecnología Agropecuaria y Forestal (Centa). 2002. Guía Técnica Cultivo de Mango. San Salvador, El Salvador.
  11. Instituto Colombiano Agropecuario (ICA). 1989. Manual No. 47. Instituto Geográfico Agustín Codazzi, IGAC. 1986. Estudio General de suelos de la Sierra Nevada de Santa Marta.
  12. Instituto Geográfico Agustín Codazzi, IGAC. 1990. Métodos analíticos de laboratorios de suelos.
  13. Keys to Soil Taxonomy. 2010. United States Department of Agriculture (USDA). Soil Survey Staff. 2010. 11th ed. USDA - Natural Resources Conservation Service, Washington DC. 339 p.
  14. Malavé, A. 2005. Los suelos como fuente de Boro. Revista UDO agrícola 5(1):10-26.
  15. Medina, J., Volke v., Cortés, J., Galvis, A., González, J. y Santiago, M. 2014. Estado nutrimental y producción de fruto de mango Mangifera indica l.), cv. tommy atkins, en suelos luvisoles del estado de campeche, méxico. Revista chapingo serie horticultura 20(3): 253-268.
  16. Mora, J., Gamboa, J. y Elizondo, R. 2002. Guía para el Cultivo de Mango. Ministerio de Agricultura y Ganadería. San José de Costa Rica.
  17. Organización de las naciones unidas para la alimentación y la agricultura (FAO). Agronoticias América Latina y el Caribe. http://www.fao.org/agronoticias/agronoticias/detalle/en/c/159358/ [18 de Noviembre 2014].
  18. Oviedo, M., Puerta, O., Bru, S., Atencio, V. y Pardo, S. 2012. Aptitud del Suelo de la Zona Costera del Departamento de Córdoba (Colombia) para la Piscicultura. Revista Facultad Nacional de Agronomía de Medellín 65(1): 6431-6438.
  19. Plan de fomento hortofrutícola 2012-2022. 2006. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural.
  20. Programa de Transformación Productiva. 2013. Elaboración y acompañamiento del Plan de Negocios para el Sector Hortofrutícola en Colombia. FASE IV. Plan de Negocio Mango.
  21. Ramírez, F. and Davenport, T. 2010. Mango (Mangifera indica L.) flowering physiology. Scientia Horticulturae 126:65–72.

Sistema OJS 3.4.0.3 - Metabiblioteca |