Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

The willingness to apply standards in vegetable manufacturing companies in northwest México

La disposición a aplicar estandares en empresas productoras de hortalizas en el noroeste de méxico



How to Cite
Martínez Reina, A. M. (2014). The willingness to apply standards in vegetable manufacturing companies in northwest México. Sour Topics, 19(2), 234-244. https://doi.org/10.21897/rta.v19i2.737

Dimensions
PlumX
Antonio María Martínez Reina

The process of certification of vegetable producers in the northwest region of Mexico, it becomes necessary, If you want to improve competitiveness, in response to market demands them. This paper seeks to make a quantitative measurement of the provision to Certify by farmers, which means assuming additional costs but then become comparative advantages to the extent that the products can reach the market. Using the contingent valuation method (VC), Logistic regression techniques to estimate parameters using maximum likelihood, It is concluded that the application of standard variables especially quality and safety, working under contract farming, positively influence the willingness to certify production; while the experience as a producer of vegetables, influence negatively.


Article visits 631 | PDF visits


Downloads

Download data is not yet available.
  1. Domencich and McFadden 1975. illustrates the conceptual flexibility and computational drawbacks of this approach. Journal of Economics.
  2. FAO. 2010. Organización de las naciones unidas para la agricultura y la alimentación) en Httpp//www.fao.org [noviembre de 2010].
  3. Gujarati, D. 2006. Econometría. 4 ed., México, MacGraw Hill.
  4. Henson, S. and Hensman, M. 1998. Food Safety Regulation and the Firm. Understanding the Compliancen Process. Food Policy 23(1): 9-23.
  5. Herrador, D. y Dimas, L. 2001. Valoración económica del agua para el área metropolitana de San Salvador. Programa Salvadoreño de investigación sobre Desarrollo y Medio Ambiente (PRISMA). El salvador. 65p
  6. Maddala, G. 1996. Introducción a la econometría. 2. ed. México, PrenticeHall.
  7. Martinez, A. 2010. Instituciones y Estándares: su rol en el sector hortícola del noroeste de México. Tesis de doctorado Universidad Autónoma de Baja California. 173p.
  8. McFadden, D. 1973. Conditional logit Analysis of Qualitative Choice Behavior. En P. Zarembka, Frontiers in Econometrics. Nueva York, Academic Press.
  9. McFadden, D. 1975. The revealed preferencies of government bureavecracy Theory Bell Journal of Economics 6: 401-416.
  10. Pindyck, R. y Rubinfel D. 2001. Econometría: Modelos y pronósticos, 4 ed., México, McGraw Hill. Econometría: Modelos y pronósticos, 4 ed., México, McGraw Hill. Polése.
  11. Secretaría de agricultura, ganadería, desarrollo rural, pesca y alimentación SAGARPA. 2010. Estadísticas de Producción Agropecuaria disponibles en www. sagarpa.gob.mx fecha de consulta octubre 13 de 2010.
  12. Tudela , J., Martínez, M., Valdivia, R., Portillo V. y Romo, J. (2009). Modelos de elección discreta en la valoración económica de áreas naturales protegidas. Rev. Mex. Ec. Agríc. Rec. Nat. 2: 7-29.
  13. Valdivia A., Cuevas, C., Sandoval V. y Romo, J. (2009). Estimación econométrica de la disponibilidad a pagar por los consumidores de servicios recreativos turísticos. Terra Latinoamericana 27: 227- 235.

Sistema OJS 3.4.0.3 - Metabiblioteca |