Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Ecoagriculture and agroecology as technology strategy wich increases the ecosystem services. a review

La ecoagricultura y la agroecología como estrategia tecnológica que potencia los servicios ecosistémicos. una revisión



How to Cite
Fonseca, J., Jarma Orozco, A. de J., & Cleves, J. (2014). Ecoagriculture and agroecology as technology strategy wich increases the ecosystem services. a review. Sour Topics, 19(2), 260-275. https://doi.org/10.21897/rta.v19i2.739

Dimensions
PlumX
Jorge Fonseca
Alfredo de Jesús Jarma Orozco
José Cleves

Human activities such as agriculture and livestock cause deterioration of ecosystems and biodiversity loss. Given this reality have increased actions to implement policies that promote the preservation and sustainability of natural ecosystems that are still preserved and productive agroecosystems, which provide invaluable benefits to human economic, social and cultural level, such benefits are called ecosystem services. Possible strategies to realize these policies on agricultural production activities using approaches Ecoagriculture Agroecology and fundamentals that provide the basis for structuring farming systems where the policy of sustainability and preservation materializes proposed biodiversity. This analysis seeks to highlight important aspects in the definition of ecosystem services, their valuation and characteristics of farm-level approaches that have been used with a view to the conservation and enhancement of such services in the current agricultural context.


Article visits 1066 | PDF visits


Downloads

Download data is not yet available.
  1. Anderson, B., Armsworth, P., Eigenbrod, F., Thomas, C., Gillings, S., Heinemeyer, A. and Roy, D. 2009. Spatial covariance between biodiversity and other ecosystem service priorities. Journal of Applied Ecology 46(4):888-896.
  2. Altieri, M., Funes, F., Henao, A., Nicholls, C., Leon, T., Vazquez, L. y Zuluaga, G. 2012. Hacia una metodología para la identificación, diagnóstico y sistematización de sistemas agrícolas resilientes a eventos climáticos extremos. Documento preliminar de trabajo. Red Iberoamericana de Agroecología Para el Desarrollo de Sistemas Agrícolas Resilientes al Cambio Climático. 21p.
  3. Altieri, M. 2000. Multifunctional Dimensions of Ecologically-based Agriculture in Latin America. Department of Environmental Science Policy and Management. University of California, Berkley, USA.
  4. Altieri, M. and Nicholls, C. 1999. Biodiversity, ecosystem function and insect pest management in agricultural systems. En: Collins WW y CO Qualset (Eds.) Biodiversity in Agroecosystems. CRC Press, Boca Raton, p69-84.
  5. Altieri, M., Hecht, S., Liebman, M., Magdoff, F., Norgaard, R. y Sikor, T. 1999. Agroecología: Bases científicas para una agricultura sustentable. Editorial Nordan comunidad, 235p.
  6. Anguita, P. 2004. Economía ambiental y ordenación del territorio. Ecosistemas 13(1):87-93.
  7. Balvanera, P. y Cotler, H. 2009. Estado y tendencias de los servicios ecosistémicos, en Capital natural de México, vol. II: Estado de conservación y tendencias de cambio. Conabio, México, p185-245.
  8. Baker, T., Jones, P., Rendón, O., Cuesta, M., Del Castillo, D., Aguilar, I. and Torres, J. 2010. How can ecologists help realise the potential of payments for carbon in tropical forest countries? Journal of Applied Ecology 47(6):1159-1165.
  9. Bennett, E., Garry, D. and Gordon, L. 2009. Understanding relationships among multiple ecosystem services. Ecology letters 12:1-11.
  10. Body, J. and Banzhaf, S. 2007. What are ecosystem service? The need for standardized enviromental accounting units. Ecológical economic 63:616-626.
  11. Cáceres, D. 1995. Estrategias Campesinas en Sociedades Rurales Contemporáneas. Revista de la Facultad de Agronomía 15(1): 67-72.
  12. Carrasco, W. 2011. Políticas públicas para la prestación de los servicios de agua potable y saneamiento en las áreas rurales. Santiago de Chile: CEPAL - GIZ - Ministerio federal de Cooperación Económica y Desarrollo, 54p.
  13. Chambers, R. and Conway, G. 1992. 'Sustainable Rural Livelihoods: Practical Concepts for the 21st Century', Discussion Paper 296. Brighton, UK: Institute of DevelopmentStudies. http://www.virtualcentre.org/es/ele/ conferencia4/ síntesis.htm [31 de Marzo de 2011].
  14. Chan, K., Shaw, M., Cameron, D., Underwood, E. and Daily, G. 2006. Conservation planning for ecosystem services. Plosbiology 4(11):2138-2152.
  15. CIFOR. 2006. ¿Qué es el pago por servicios ambientales?. http://www.cifor.org/pes/_ ref/sp/sobre/ [1 de Abril de 2011].
  16. Constantino, T. 2007. Recursos naturales y sustentabilidad: una perspectiva institucional y de acción colectiva. En: Calva, José Luis (Eds) Sustentabilidad y desarrollo ambiental, Agenda para el desarrollo 14:57-79.
  17. Córdoba, C. y León, T. 2013. Resiliencia de sistemas agrícolas ecológicos y convencionales frente a la variabilidad climática en Anolaima (Cundinamarca - Colombia). Agroecología 8(1):21-32.
  18. Costanza, R., Arge, R., Groot, R., Farberk, S., Grasso, M., Hannon, B. and Limburg, K. 1997. The value of the world's ecosystem services and natural capital. Nature 387:253-260.
  19. Daily, G., Polasky, S., Goldstein, J., Kareiva, P., Mooney, H., Pejchar, L. and Ricketts, T. 2009. Ecosystem services in decision making: time to deliver. frontecol Environ. The Ecological society of America 7(1): 21-28.
  20. Daily, G. 1997. Introduction: what are ecosystem services? En: Daily, G.C. (Ed). Nature's Services, Societal Dependence on Natural Ecosystems Island Press, Washington, DC, p1-10.
  21. Dalgaard, T., Hutchings, N. and Porter, J. 2003. Agroecology, scaling and interdiciplinarity. Agriculture ecosystems and enviroment 100:39-51.
  22. Dax, T. 2002. The impact of the policy framework on dynamics of mountain farming in Austria. Fifth IFSA European Symposium, International Farming Systems Association http:// onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ cbdv.200490137/abstract.Acceso: 12/12/2013.
  23. De Groot, R. y Gómez, E. 2007. Capital natural y funciones de los ecosistemas: explorando las bases ecológicas de la economía. Ecosistemas 16(3):4-14.
  24. Diaz, S., Fargione, J., Chapin, F. and Tilman, D. 2006. Biodiversity loss threatens human well-beingplos. Biology 4(1):300-305.
  25. Díaz, S., Tilman, D., Fargione, J., Chapin, F., Dirzo, R., Kitzberger, T., Gemmill, B., Zobel, M., Vilá, M., Mitchell, C., Wilby, A., Daily, G., Galetti, M., Laurance, W., Pretty, J., Naylor, R., Power, A. and Harvell, D. 2005. Biodiversity regulation of ecosystem services. En Hassan, Scholes R y Ash N (eds). Ecosystems and human well-being: Current state and trends, p297-329.
  26. Ellis, F. 2000. Rural livelihoods and diversity in development countries. Nueva York, US, Oxford University Press, 273p.
  27. Reid, W. et al. 2005. Millennium Ecosystem Assessment. Ecosystems and Human Well-being: Synthesis. Island Press, Washington, DC., 155p.
  28. Espinal, C., Martínez, H., Salazar, M. y Acevedo, X. 2005. La cadena forestal y maderas en Colombia. Una mirada global de su estructura y dinámica 1991 - 2005. Observatorio agrocadenas. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural-MINAGRICULTURA.
  29. FAO. 2009. El Estado Mundial de la Agricultura y la Alimentación 2009: La ganadería a examen. Organización de las naciones unidas para la agricultura y la alimentación, Roma.
  30. FAO. 1998. Taller técnico internacional organizado conjuntamente por la secretaría de la Organización de las naciones Unidas en el marco del convenio sobre diversidad biológica (SCDB) 2-4 diciembre 1998. Roma. www.fao.org/sd/epdirect/EPre0063. htm[8 de Abril de 2011].
  31. Feenstra, J., Burton, I., Smith, J., and Tol, S. 1998. Handbook on Methods for Climate Change Impact Assessment and Adaptation Strategies. Denmark: UNEP United Nations environment Programme, 464p.
  32. Fonseca, J., Fonseca, N. y Cleves, A. 2009. Manual técnico del cultivo de cebolla puerro (Allium porrum) bajo el uso de buenas prácticas agrícolas en el distrito de riego del alto chicamocha. En imprenta.
  33. Fonseca, J. 2007. Contribución al análisis del estado de desarrollo de microempresas a agroindustriales del sector lácteo en el corredor central de Boyacá. Tesis de grado MSc. Ciencias agrarias – desarrollo empresarial agropecuario. Universidad Nacional de Colombia, sede Bogotá.
  34. González, C. 2006. Identificación de bosques y sistemas agroforestales importantes proveedores de servicios ecosistémicos para el sector agua potable en Nicaragua. Tesis de grado MSc. Centro agronómico tropical de investigación y enseñanza.
  35. Gliessman, S. 2002. Agroecología. Procesos ecológicos en agricultura sostenible. CATIE. Turrialba. Costa Rica.
  36. Guillen, O. 2009. El Uso de cultivos energéticos en México. http://www.tuobra.unam.mx/ obrasPDF/publicadas/050711103036. html [Mayo de 2011].
  37. Hjarsen, T. 1997. Effects of rural agriculture and plantation forestry on high Andean biodiversity. Copenhagen, Denmark: Centre for research on the Cultural and Biological Diversity of Andean rainforests.
  38. House, J. 2005. Climate and air quality. En Hassan R, Scholes Ry Ash N (eds.), Ecosystems and human well-being: Current state and trends, Vol. 1. Findings of the Condition and Trends Working Group of the Millennium Ecosystem Assessment.Island Press, Washington, D.C.
  39. IDEAM. 2002. Perfil del estado de los recursos naturales y del medio ambiente en Colombia. Editorial Trade Link Ltda. Primera edición. Bogota, D.C.
  40. Imai, N., Samejima, H., Langner, A., Ong, R. C., Kita, S., Titin, J. and Chung, Y. 2009. Co-benefits of sustainable forest management in biodiversity conservation and carbon sequestration. Plosone 4(12): 1-7.
  41. IPCC. 2007. Climate change: impacts, adaptation and vulnerability summary for policymakers Contribución del Grupo de Trabajo II al Panel Intergubernamental sobre el Cambio Climático. Cuarta Evaluación. Ginebra. IPCC. 2002. Cambio climático y biodiversidad. Documento técnico 5 del ipcc. Grupo intergubernamental de Expertos sobre el Cambio Climático, Ginebra. http://ipcc. cac.es/pdf/technical-papers/climatechanges-biodiversity-sp.pdf [Mayo de 2011].
  42. León, T. 2010. Regulación biológica en agricultura de pequeña escala: un enfoque desde la sostenibilidad. En: León T y Altieri, M (eds): Vertientes del pensamiento agroecológico. Fundamentos y Aplicaciones. 1ra edición. Universidad Nacional de Colombia - Instituto de Estudios Ambientales, p271-293.
  43. Masera, O., Astier, M. y López, S. 1999. Sustentabilidad y manejo de recursos naturales. El marco de evaluación MESMIS. Mundi-Prensa, S.A., Gira, IEUNAM. México. McNeely, and Jeffrey, A. 1997. Assessing methods for setting conservation priorities. In Organization for Economic Cooperation and Development. Investing in Biological Diversity. Paris: OECD.
  44. McMichael, A., Bolin, B., Costanza, R., Daily, G., Folke, C., Lindahl, K., Lindgren, E. and Niklasson, A. 1999. Globalization and the sustainability of human health: An ecological perspective. BioScience 49(3):205-10.
  45. MEA. 2005. Evaluación de Ecosistemas del Milenio. 2005. Ecosystems and human wellbeing: synthesis. Island Press, Washington, DC. Disponible en: www. millenniumassessment.org/
  46. Michailidou, E., and Rokos, D. 2011. Greek Mountainous Areas : The need for a Worthliving Integrated Development. In U. of Newcastle (Ed.), Regional studies Association Annual International Conference 2011 p17-20. Tyne.
  47. Mora, J. 2007. Sociedades Campesinas, Agricultura y Desarrollo Rural. En Revista Luna Azul Universidad de Caldas 24:1-7.
  48. Nadal, A. 2007. Medio ambiente y desarrollo sustentable. En: Calva, José Luis (Ed.) Sustentabilidad y desarrollo ambiental, Agenda para el desarrollo 14:17-32.
  49. Nepal, S. 2009. Agrobiodiversity Conservation to deal with Climate Change. Banko Janakari 19(1):41.
  50. OCDE (Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económico). 2004. El medio ambiente y las líneas directrices de la OCDE para empresas multinacionales: Herramientas y enfoques empresariales, 34 p.
  51. Pagiola, S., Ramírez, E., Gobbi, J., De Haan, C., Ibrahim, M., Murgueitio, E., and Ruíz, J. 2007. Paying for the environmental services of silvopastoral practices in Nicaragua. Ecological Economics 64(2): 374-385. Pagiola, S., and Platais, G. 2002. “Payments for Environmental Services”. World Bank, Washington, D.C.
  52. Pagiola S, Arcenas A, Platais G.2002. Can payments for environmental services help reduce poverty? An exploration of the issues and the evidence to date from latin AmericaThe World Bank, Washington, DC, USA World Development 33(2):237-253.
  53. Plummer, M. 2009. Assessing benefit transfer for the valuation of ecosystem services. Frontiers in Ecology and the Environment 7(1):38-45.
  54. Prager, M., Restrepo, J., Ángel, D., Malagón, R. y Zamorano, A. 2002. Agroecología. Una disciplina para el estudio y desarrollo de sistemas sostenibles de producción. Universidad Nacional de Colombia. Impresora Feriva, 333 p.
  55. Quetier, F., Tapella, E., Conti, G., Cáceres, D. y Díaz, S. 2007. Servicios ecosistémicos y actores sociales. Aspectos conceptuales y metodológicos para un estudio interdisciplinario. Gaceta ecológica (84- 85):17-26.
  56. Rerkasem, K., Yimyam, N., Korsamphan, C., Thong, C. and Rerkasem, B. 2002. Agrodiversity Lessons in Mountain Land Management. Mountain Research and Development 22(1):4-9.
  57. Rodríguez. 2007. Cambio climático agua y agricultura. Común IICA. Edición N.1. II Etapa. Enero-abril.
  58. Sandoval, A. y Ospina, C. 2011. Recursos agua y suelo en la agricultura familiar y empresarial, dos casos contrastantes de la producción de berries en caldas Colombia y Michoacán Mexico. En: XX Congreso internacional de desarrollo rural. Universidad Javeriana. Bogotá Colombia.
  59. Scherr, S., McNeely, J. and Jeffrey. 2007. Farming with Nature. The science and practice of ecoagriculture. Island Press. United States of America, 425 p.
  60. Shvidenko, A., Barber, C., Persson, R., Gonzalez, P., Hassan, R., Lakyda, P. McCallum, I., Nilsson, S., Pulhin, J., Rosenburg, B. and Scholes, B. 2005. Forest and Woodland Systems. En Millennium Ecosystem Assessment. Ecosystems and Human Well-being: Current State and Trends Island Press, Washington, DC., p585-621.
  61. Solano, D. y Hernández, H. 1998. Comunidades Icticas de la Isla Malpelo (Pacífico Colombiano), y Anotaciones sobre Estudios marinos en la Isla. INVEMAR, UAESPNN. Santa Marta.
  62. Toledo, V. 1993. La racionalidad ecológica de la producción campesina. En Sevilla E y González M (coords.). Ecología, campesinado e historia. Madrid, La Piqueta, 20 p. Fonseca et al - Servicios ecosistémicos: agroecología y eco-agricultura.
  63. Toledo, V. 2008. Metabolismos rurales: hacia una teoría económico-ecológica de la apropiación de la naturaleza. En Revista Iberoamericana de Economía Ecológica 7:1-26.
  64. UAESPNN. 2004. Contexto Regional para las Áreas Protegidas de la Dirección Territorial Suroccidente de la UAESPNN. S. Durán (Ed). Documento en Preparación.
  65. World Conservation Monitoring Centre. 2000. Global Biodiversity: Earth's Living Resources in the 21st Century. Cambridge, UK: World Conservation Press..
  66. Wunder, S. 2007. The Efficiency of Payments for Environmental Services in Tropical Conservation. Conservation biology : the journal of the Society for Conservation Biology 21(1):48-58.

Sistema OJS 3.4.0.3 - Metabiblioteca |