Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Factors influencing adoption of dairy management technology

Factores que influencian la adopción de tecnología de gestión en producción lechera



How to Cite
Rodríguez, H., Ramirez, C., & Restrepo, F. (2016). Factors influencing adoption of dairy management technology. Sour Topics, 20(1), 34-44. https://doi.org/10.21897/rta.v20i1.746

Dimensions
PlumX
Holmes Rodríguez
Carlos Ramirez
Fernando Restrepo

Antioquia is the province with the highest milk production in Colombia ((70% of total production). However, some problems associated to lack of information for decision making still remain. The objective of this study was to evaluate the factors influencing adoption of management technology in milk production based on an investigation carried out in Bello, Antioquia. Data from 52 farms were analyzed, . Multiple correspondence indexed factor analysis and multivariate analysis of variance, MANOVA, with canonical orthogonal contrast, were performed. Low adoption of management technology of dairy was found; only 46% of farmers manage production records. Land tenure, farm size, and low access to training, credit and machinery as well as lack of programs of technical assistance for farmers, were the most important factors affecting adoption. The family size did not affect adoption.

 


Article visits 1103 | PDF visits


Downloads

Download data is not yet available.
  1. Alvarez, J. 2004. La Adopción De Tecnología « Soft » En La Lechería Uruguaya Para El Manejo De La Información , Un Estudio Summary Dairy Farmers ´ Information Management and Software Use : a Study Case in Florida , Uruguay. Agrociencia, VIII(1), pp.69–84.
  2. Avilez, et al. 2010. Caracterization productiva de explotaciones lecheras empleando metodología de análisis multivariado. Revista Cientifia-Facultad De Ciencias Veterinarias, 20(1):74–80.
  3. Cardona, C. & Rodríguez, L. 2005. Análisis de sistema de gestión de la agroempresa algodonera del departamento de Córdoba. Agronomia Colombiana, 23(2):342–350.
  4. Chase, L., Ely, L. & Hutjens, M. 2006. Major advances in extension education programs in dairy production. Journal of dairy science, 89(4):1147–1154.
  5. CNL, 2010. Acuerdo de competitividad de la cadena láctea colombiana. Disponible en: http://www.cnl.org.co/index. php option=com_remository&Itemid= 108&func=startdown&id=643 [Acceso Marzo 29, 2014].
  6. Congreso de Colombia, 2000. Ley 607 de 2000. Disponible en: http://www. secretariasenado.gov.co/senado/ basedoc/ley_0607_2000.html [Acceso Enero 21, 2015].
  7. CONPES, 2010a. Política nacional para mejorar la competitividad del sector lácteo colombiano, CONPES 3675, Bogotá: Departamento Nacional de Planeación, DNP. Disponible en: http://www.cnl.org. co/index.php?option=com_remository&I temid=114&func=download&id=640&c hk=57fb28a0927a51ca9bb7d34df0619 04d&no_html=1.
  8. CONPES, 2010b.Una política de transformación productiva: un modelo de desarrollo sectorial para Colombia, CONPES 3678. , p.53. Disponible en: http://www.cnl. org.co/index.php?option=com_ [Acceso Marzo 29, 2014].
  9. CORLAC, 2012. Acuerdo de competitividad de la cadena láctea de Antioquia Corlac, ed., Medellín. Disponible en: http:// www.establo.info/Documentos/Acuerdo Lacteo Regional Antioquia2012.pdf.
  10. Engler, A. & Toledo, R., 2010. An analysis of factors affecting the adoption of economic and productive data recording methods of Chilean farmers. Ciencia e investigación agraria, 37(2):101 109.
  11. FEDEGAN, 2010. Producción de leche en Colombia. Disponible en: http:// www.fedegan.org.co/estadisticas/ produccion-0 [Acceso Marzo 18, 2014].
  12. Gobernación de Antioquia, 2012. Política del sector lácteo en Antioquia. Disponible en: http://www.antioquia.gov.co/ Agricultura/Documentos/CRTILLA_ LACTEA.pdf [Acceso Mayo 15, 2015].
  13. MADR, 2007. Agenda Prospectiva de Investigación y Desarrollo Tecnológico de la Cadena Láctea Colombiana. Disponible en: http://www. minagricultura.gov.co/archivos/lacteos. pdf [Acceso Marzo 31, 2015].
  14. MADR, 2010. Oferta Agropecuaria: ENA cifras 2009. , p.194. Disponible en: https://www.agronet.gov.co/www/docs_ [Acceso Abril 15, 2014].
  15. Márquez, M. 2002. La gestión administrativa de las empresas agropecuarias de los municipios San Fernando y Biruaca del Estado Apure en Venezuela. Revista Mexicana de Agronegocios, 6(10):324–335.
  16. Rodriguez et al. - Tecnología de gestión en producción lechera 44
  17. Núñez, J. et al., 2001. El papel de la sistencia Técnica, sobre la productividad y calidad de la leche en las explotaciones lecheras por estado de productor en la región sur del estado de Jalisco. Revista
  18. Mexicana de Agronegocios, 5(8), pp.174–180.
  19. Pérez, R. 2000. Sistemas de información para la dirección. Revista Mexicana de Agronegocios, 4(6), pp.467–475.
  20. Piñeiro, D., Chiappe, M. y Graña, F., 1998. La gestión en los establecimientos lecheros, tipologia segun disposición al uso de registros.pdf. Agrociencia, 2(1), pp.125– 133.
  21. Ruíz, C. 2008. Sustentabilidad fianciera: el caso de una empresa ganadera de bovino de doble propósito. Revista Mexicana de Agronegocios, 12(22), pp.503–515.
  22. Stup, R., Hyde, J. & Holden, L., 2006. Relationships between selected human resource management practices and dairy farm performance. J. Dairy Sci., 89(3), pp.1116–1120.
  23. Trueta, S. 2013. Sistema de información de costos, efiiencia y competitividad (SICEC) de las actividades ganaderas del país (México). Revista Mexicana de Agronegocios, 17(33), pp.622–631.

Sistema OJS 3.4.0.3 - Metabiblioteca |