Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Reaction of 18 climbing lines of pea (Pisum sativum L.) to three strains of Fusarium oxysporum f. sp. pisi in Nariño, Colombia

Reacción de 18 líneas de arveja (Pisum sativum L.) a tres cepas de Fusarium oxysporum f. sp. pisi en Nariño, Colombia



How to Cite
Checa, O., & Alpala, F. (2016). Reaction of 18 climbing lines of pea (Pisum sativum L.) to three strains of Fusarium oxysporum f. sp. pisi in Nariño, Colombia. Sour Topics, 21(1), 28-43. https://doi.org/10.21897/rta.v21i1.868

Dimensions
PlumX
Oscar Checa
Francisco Alpala

Vascular wilt caused by Fusarium oxysporum f. sp. pisi is one of the phytosanitary problems limiting the pea crop in Nariño, which causes production losses between 30 and 100%. The objective of this research was to evaluate, under greenhouse conditions, the reaction of 18 genotypes of climbing pea to three isolates of the fungus Fusarium oxysporum f. sp. pisi, from the municipalities of Gualmatán, Ipiales and Pupiales, located in the department of Nariño. In affected crops, the collection of samples of the diseased tissue was performed from plants with yellowing symptoms and presence of the fungus in the roots and then laboratory spore cultures were obtained. Inoculation of the 18 pea genotypes was made with a concentration of 106 conidia per milliliter. The evaluation was conducted using an unreservedly random factorial design with combinatorial arrangement to two factors. Factor A corresponded to the pea genotypesand factor B to the threeinoculum sources. Isolates of F. oxysporum did not affect plantheight until 30 days after inoculation. The UN7231-1, UN7143-3 and UN7328 lines stood out for featuring a moderately resistant reaction to Fusarium oxysporum f. sp. pisi, for at least two of the three isolates of the pathogen. Within the evaluated lines, genetic variability in the reaction to Fusarium oxysporum f. sp. pisi was observed, whichoffers the possibility of making individual selections to create lines with a more uniform resistance.

 


Article visits 1298 | PDF visits


Downloads

Download data is not yet available.
  1. Andrés J., Collar J., Iglesias C. y Tello J. 1999. Evaluación de la resistencia de variedades comerciales de clavel de patotipos de Fusarium oxysporum f. Sp. Dianthi detectados en Galicia. Boletín de sanidad vegetal. Plagas, 25(2), 209-220.
  2. Avendaño, C., Arbeláez, G. y Rondón, G. 2006. Control biológico del marchitamiento vascular causado por Fusarium oxysporum f. sp. phaseoli en fríjol Phaseolus vulgaris L., mediante la acción combinada de Entrophospora colombiana, Trichoderma sp. y Pseudomonas fluorescens. Revista Agronomía Colombiana. Universidad Nacional de Colombia. Vol. 24 N° 1. Bogotá. 5p, 24(1), 62-67.
  3. Beckman, C. 1987. The nature of wilt disease of the plants APS. The American Phytopathological Society ST. APS press. St Paul, MN, U.S.A. 175p.
  4. Benavides, M. y Muñoz, H. 1998. Efectos de la inoculación de un Trichoderma sp. y Pseudomonas fluorescens a fuente comercial de micorigenizados sobre la incidencia del amarillamiento Fusarium oxysporum f. sp. pisi y los componentes productivos de la arveja (Pisum sativum L.) Variedad santa Isabel en el municipio de Yacuanquer. Trabajo de Grado (Ingeniería Agronómica). Universidad de Nariño. Facultad de Ciencias Agrícolas. Pasto. 110p.
  5. Buitrago, J., Duarte, C. y Sarmiento, A. 2006. El cultivo de la arveja en Colombia. Primera Edición. FENALCE, Fondo Nacional de Leguminosas. Bogotá, D. C., Colombia: s.n. 83p.
  6. Castellanos, G., Jara, C. y Mosquera, G. 2011. Guías prácticas de laboratorio para el manejo de patógenos del frijol. Centro Internacional de Agricultura Tropical. Cali, Colombia. 4-2 a 4-32p.
  7. Charchar, M. y Kraft, M. 1989. Response of near- isogenic pea cultivars to infection by Fusarium oxysporum f. sp. pisi, races 1 and 5. Canadian Journal of Plant Science 69, 1335-1346.
  8. Checa, O. 1993. Determinación de razas del hongo Fusarium oxysporum f. sp. pisi y su efecto en materiales de arveja en el departamento de Nariño. Tesis para optar al título de Magister en producción vegetal con énfasis en fitomejoramiento. Universidad Nacional de Colombia, Sede Palmira. Colombia. 110p.
  9. ICA, IGAC, 1985. Zonas agroecológicas de Colombia.
  10. Forero, A. y Ligarreto, G. 2009. Evaluación de dos sistemas de tutorado para el cultivo de arveja (Pisum savitum L.) en condiciones de la Sabana de Bogotá. Revista de ciencias Hortícolas. 3(1): 81 – 94.
  11. Grünwald, N., Coffman, V. and Kraft, J. 2003. Sources of partial resistance to Fusarium root rot in the Pisum core collection. Plant Dis. 87:1197-1200.
  12. Hagerdorn, D. 1984. Compendium of the pea disease. The American Phytopathological Society. Minesota. 57p.
  13. Haglund, W. y Kraft, J. 1979. Fusarium oxysporum f. sp pisi race 6 ocurrence and distribution. Phytopathology 60: 818 – 820
  14. Kraft, J. M. y Haglund, W. 1978. A reappraisal of the race classification of Fusarium oxysporum f. sp. pisi. Phytopathology (68): 273 - 275.
  15. Kraft, J. y Pfleger, F. 2000. Compendium of Pea Diseases and Pests. Second ed. The American Phytopathological Society. St. Paul, MN.7p
  16. Leslie, J. and Summerell, B. 2006. The Fusarium laboratory manual (Vol. 2, No. 10). Ames, IA, USA: Blackwell Pub.387p.
  17. Madriz, K. 2002. Mecanismos de defensa en las interacciones planta – patógeno. Manejo Integrado de Plagas (Costa Rica). (63): 22 – 32.
  18. Martínez, M., Hernández, S., Padilla, J. y Mayec, N. 2004. Diversidad Patogénica y Genética de Aislamientos de Fusarium de Aguascalientes, México. Revista Mexicana de Fitopatología, vol. 22, núm. 3, diciembre, 2004, pp. 321-327
  19. Muñoz, M. 2012. Interacción genotipo ambiente de 20 líneas de arveja arbustiva (Pisum sativum L.) para cinco municipios de la zona del sur del departamento de Nariño. Tesis de maestría. Pasto, Colombia. Facultad de Ciencias Agrícolas. Universidad de Nariño. 131p.
  20. Ormeño, E y Zuñiga, D. 1999. Optimización del tiempo de esterilización de soportes basados en suelo y compost en la producción de inoculantes para leguminosas. Revista Peruana de Biología 6 (2):4
  21. Prieto, G. 2008. Pautas para el manejo del cultivo de Arveja. INTA. En:http://inta. gob.ar/documentos/pautas-para-elmanejo-del-cultivo-de arveja/at_multi_ download/file/Pautas-para-el-manejodel-cultivo-de-arveja-final.pdf. Consulta: Marzo 2012.
  22. Quistial, J. y Chávez, D. 2009. Evaluación agronómica de 20 líneas de arveja voluble (Pisum sativum L.) en cinco municipios de Nariño. Tesis de grado Ingeniero Agrónomo. Facultad de Ciencias Agrícolas Universidad de Nariño. Pasto, Nariño. Colombia. 120 p.
  23. Rodríguez, M. 2006. Determinación de razas fisiológicas de fusarium oxysporum f. p. pisi en las principales zonas productoras de arveja de Cundinamarca y Boyacá. Trabajo presentado como requisito parcial para optar al título de Magister en Ciencias énfasis Fitopatología. Facultad de Agronomía. Universidad Nacional de Colombia, Bogotá. 88p.
  24. Sañudo, B., Checa, O. y Arteaga, G. 1999. Manejo agronómico de leguminosas en zonas cerealistas: La arveja. Fenalce, Universidad de Nariño, Profiza, Corpoica y Corpocebada. Produmedios. Pp 49-65, pág. 98.
  25. Seifert, K. 1996. FUSKEY (Fusarium interactive key). Her majesty the queen in right of Canada, agriculture and angry-food Canada. 65p.
  26. Stulher, I. y Heidi, J. 1989. Evaluation of alternative assessement of resistance in test of pea with Fusarium oxysporum f. sp. pisi. Research Report Pisum Newsletter 4 (21): 346-450
  27. Tamayo, P. 2000. Enfermedades del cultivo de la arveja en Colombia: guía de reconocimiento y control. Boletín técnico. Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria-Corpoica. Regional 4. Rionegro, Antioquia. Colombia. 52p.

Sistema OJS 3.4.0.3 - Metabiblioteca |